Daca in cadrul unei proceduri de achizitii publice, dupa realizarea raportului procedurii, s-a depus o oferta de catre asociere a doua firme (prezentandu-se si acord de asociere) una dintre firme poate depune contestatie in calitate de lider daca in acord nu s-a prevazut o clauza in acest sens?
Orice documentaţie de achiziţii, pe lângă obiectul achiziţiei, trebuie să cuprindă
şi modelul anexelor care se completează.
De la Formular Ofertă, Scrisoare de înaintare, Informaţii despre ofertant, etc.
are şi ACORD de ASOCIERE :
Noi, părţi semnatare ......., ne asociem pentru a realiza în comun ....
In final se precizeaza:
Clauza încetării asociaţiei ( prima menţiune este în caz că oferta este necâstigătoare, )
Liderul asociaţiei.
Deci liderul este stabilit la depunerea ofertei.
Acest document se semnează şi ştampilează.
Daca va referiti la depunerea unei contestatii privind rezultatul procedurii, conform art.255, contestatia poate fi depusa de "Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept ori într-un interes legitim printr-un act al autorităţii contractante,".
Ca urmare, contestatia poate fi depusa de orice persoana,( chiar si fizica), indiferent de calitatea in asociere, atat timp cat demonstreaza interesul in procedura si considera ca a fost lezat un interes al sau.
Cu atat mai mult, chiar daca nu este prevazut in mod expres in acord, contestatia poate fi depusa de lider.
din ce am observat se pune pret pe calitatea de reprezentant si la cnsc. daca din acordul de asociere nu rezulta ca liderul este mandatat sa depuna si contestatii in numele asocierii, totusi la contestatie trebuie anexata imputernicirea acordata de celalalt membru al asocierii. acest viciu insa poate fi acoperit ulterior la solicitarea cnsc. numai daca nu se raspunde solicitarii, cnsc poate proceda la respingerea contestatiei pe cale de exceptie.
Procedura este inca in curs... chiar daca s-a facut raportul procedurii. Inca nu s-a semnat contractul, etc..
Desigur ca liderul de asociere poate depune contestatie, cu conditia sa se fi prezentat XY in calitate de lider de asociere ofertanta la procedura, etc. Liderul de asociere este imputernicit pe toata durata procedurii sa reprezinte ceilalti membri, in tot ce tine de derularea procedurii. Sper ca CNSC nu se ocupa cu verificarea acordului de asociere... nu este rolul lui. El verifica daca contestatia si/sau procedura stau in picioare.
Intr-adevar, domnule gaina, desi stiu ca oricine poate depune contestatii, se pare ca intr-adevar in practica trebuie ca cel care depune contestatia sa fie imputernicit de ceilalti asociati.
Chiar daca nu are prevazut in acordul de asociere, imputernicirea poate avea loc ulterior, dar inainte de depunerea contestatiei.