La o procedura am doi ofertanti care au participat in asociere (X cu Y si Z cu W), cu urmatoarele probleme:
1. unul din ei (X) a constituit garantia de participare prin SGB dar, nu mentioneaza ca aceasta este constituita in numele asocierii. Cerinta din FD este "În cazul depunerii de oferte în asociere, garantia de participare trebuie constituita în numele asocierii si sa mentioneze ca acopera în mod solidar toti membrii grupului de operatori economici". Acordul de asociere nu mentioneaza nimic despre garantia de participare ci ca fiecare raspunde in mod solidar si independent in fata beneficiarului. Decizia mea este ca oferta este inacceptabila in baza art. 36, alin. (1), lit. a) din HG 925/2006. Este corect?
2. al doilea ofertant (Z) are aceeasi situatie cu cel de sus, cu exceptia ca liderul asocierii a constituit garantia de participare prin ordin de plata. Ordinul de plata poate fi executat doar daca platitorul a avut un comportament necorespunzator. Decizia mea este ca oferta este inacceptabila art. 36, alin. (1), lit. a) din HG 925/2006. Este corect?
1. Este corecta. Nu este in forma solicitata.
2. Daca pe document nu este inscrisa mentiunea din FD, da. Cerinta din FD face referire la garantia de participare nu doar la SGB.
din pct. meu de vedere se abuzeaza de respingerea ofertelor pe forma garantiei.
in ambele situatii garantiile au fost constituite de catre lideri care, conform acordurilor de asociere, au fost imputerniciti sa depuna oferta in numele asocierii. depunand oferta in numele asocierii care are calitatea de ofertant, implicit liderul reprezinta asocierea in cadrul procedurii. prin urmare orice comportament necorespunzator al asociatului care nu e lider poate fi imputat direct liderului pt. ca acesta il si reprezinta (depune oferta innnumele si pe seama tuturor asociatilor).
problema este alta.
pct. 1. garantia este constituita prin scrisoare de garantie emisa din partea unui tert (banca). banca si-a asumat obligatia de a plati garantia pt comportamentul necorespunzator al??? liderului sau ofertantului??
daca este doar pt. lider atunci in cazul unui comportament necorespunzator al celuilalt asociat puteti risca sa nu puteti executa garantia pt. ca banca nu a garnat si pt acesta. apoi mai este problema formei pe care ati impus iar practica, din pacate, opteaza pt. o interpretare restrictiva in sensul de a respinge oferta pt. orice viciu de forma oricat de mic ar fi.
pct. 2. inteleg ca cea de-a doua garantie a fost constituita prin ordin de plata. banii sunt in contul indicat de dvs??? daca da situatia este alta. dvs. aveti banii la dispozitie precum si acordul de asociere prin care cel care a constituit garantia este imputernicit sa depuna oferta in numele si pe seama asocierii. in consecinta, orice comportament necorespunzator al oricarui asociat poate fi sanctionat prin executarea garantiei avand in vedere prevederile acordului de asociere precum si faptul ca aveti banii la dispozitie.
apoi eu sincer n-am vazut un ordin de platain care sa se precizeze situatiile in care se retine garantia precum si faptul ca aceasta trebuie sa fie constituita in numele asocierii. prin simplul fapt ca liderul a depus garantia in contul dvs. el si-a asumat cerintele documentatiei de atribuire, deci nu trebuie sa mai precizeze informatii suplimentare.
in concluzie, in prima situatie riscati ca banca sa nu va dea banii daca din cauza unui asociat se naste vreo situatie de retinere a grantiei in vreme ce in cea de-a doua situatie aveti banii la dispozitia si nu riscati mai nimic.
cam asa vad eu lucrurile in situatia de fata.
Decizia este a AC. Sunt de acord cu analiza facuta de gaina pentru ambele cazuri. Si cu cea facuta de Vlad, care lasa mai putin loc interpretarii si aplica in mod obiectiv legea.
Eu zic ca este un viciu de forma. Iar daca ofertantul nu a respectat cerintele din DA, atunci trebuie penalizat, in speta exclus. Daca in DA ti se cere ca fiecare document sa fie stampilat si semnat de catre ofertant, nu il excluzi din prima, ceri clarificari si retrimiterea documentelor in forma ceruta in DA. Dar cu garantia de participare este cu totul altceva: este cauza de excludere a ofertei. Nu le putem pune la acelasi nivel. Conform art 33/925 (3) putem respinde oferte in cadrul sedintei de deschidere a ofertelor daca garantia de participare nu este in cuantumul, forma si avand perioada de valabilitate solicitate in DA.
Chiar daca sunt de acord cu ce spune gaina, cred ca aici nu este vorba numai despre ce ii convine sau mai nu autoritatii contractante (cum poate ea sau cum nu poate ea avea acces la bani) ci cum se penalizeaza/ avantajeaza acesti ofertanti care nu au respectat regulile fata de alti ofertanti care le-au respectat...
Decizia este a AC.! De aici incolo, isi asuma responsabilitatea.
Intrebare: au mai fost si alti ofertanti, in afara celor doi?
daca este singurul motiv de respingere pregatiti-va pct. de vedere pt. contestatie. dupa cum am spus situatia este ambigua in acest moment. eu v-am expus pararea mea pt. care am gasit argumente. tot ce va recomand este sa nu va limitati doar la a indica termenul "forma" in pct. de vedere in caz de contestatie. trebuie prezentate argumentele pentru care forma in care a fost prezentata garantia va poate crea dvs. un prejudiciu.