avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei alimentare de doi ani consecutivi.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei alimentare de doi ani consecutivi.

am un baietel de 3ani jumate...de doi ani tatal lui nu i-a mai platit pensia alimentara.nu pt ca nu ar avea de unde,dar nu vrea.stiu ca el este la munca in portugalia,stiu si satul unde sta,insa nu stiu adresa exacta si nici unde lucreaza....in urma unei discutii amiabile s-a angajat sa imi trimeata hartia de care am nevoie pt a trece minorul pe numele sotului meu...de trei luni insa nu face decat sa ne minta in continuu....in urma unei discutii cu tatal lui,am fost anuntata ca sa spun asa,ca daca ii mai fac vreo plangere penala pt neplata pensiei nu doar ca mi-o va achita tatal paratului,dar si ca nu voi mai vedea vreodata hartia de care am atata nevoie ca sa tai orice legatura cu el,pe care nici el de altfel nu si-o doreste.e normal sa plateasca altcineva pensia alimentara pt el??facandu-i o a doua plangere penala,exista vreo sansa sa fie adus cu forta in tara??in fond si la urma urmei nu ma intereseaza banii,vreau doar sa scap odata de el.baietelul e destul de mare si a inceput sa intrebe de ce educatoarea la gradi il striga pe un alt nume daca pe noi ne cheama altfel...ce pot sa fac???nu cred ca imi va da niciodata hartia,desi el nu vrea copilul nu se intereseaza de el,de cate ori am vorbit a zis mereu acelasi lucru,ba mai mult a zis sa nu mai zic vreodata ca e al lui,pt ca pt el acest copil nu exista...am ajuns sa cred ca defapt nu vrea decat sa ma sicaneze...va rog frumos,ajutati-ma...sunt pur si simplu disperata #-o :help: :((
Cel mai recent răspuns: puiubianca , utilizator 21:24, 11 Aprilie 2013
Gasiti o solutie sa comunicati cu el mai strans pe tema "hartiei" despre care vorbiti.

Luati in calcul ca se afla in strainatate, undeva la tara. Probabil sta si departe de un notar (sau echivalentul local din tara respectiva) , si probabil va avea si dificultati sa se exprime in formularea cererii lui catre acest notar. Ar avea nevoie - posibil- si de un traducator autorizat. In plus, hartia trebuie intocmita conform legii romane. Va avea nevoie de o consiliere in privinta cerintelor legii romane in acest caz.
Sau, pentru a rezolva totul in limba romana, ar trebui sa ajunga la un consulat roman din zona.
Asadar, in practica, nu ii este chiar la indemana sa realizeze acea "hartie".
Foarte posibil sa intarzie si din aceasta cauza de ordin practic.

Puteti sa fiti pro-activa si, cunoscand mai bine situatia de acolo, sa il ajutati inclusiv cu o solutie practica pentru procedura legala: sa ii furnizati textul necesar, sa aflati unde o poate face, in ce mod o poate face etc, si foarte posibil cu acest ajutor sa determinati o grabire a procedurii din partea lui. Evident, nu poate fi obligat sa o faca, asa ca este preferabil sa "va faceti frati pana treceti puntea" .
Plangerea penala pt abandon de familie se depune dupa doua luni de neplata si se depune la politie sau parchet. F putin probabil sa ajungeti la o condamnare.
Puteti pt pensia restanta sa apelati la un executor judecatoresc.. daca stiti ca are bunuri in tara.
Pe a executa pensia in strainatate, apelati la ministerul justitiei, ei au obligatia de a trimite actele in strainatate, dati cate indicii puteti despre adresa sotului, vedeti procedura in link.
[ link extern ]

In privinta hartiei- inteleg ca e vb de un acord pt schimabrea numelui, intrebati la autoritatea tutelara care e forma acceptata si ii trimiteti apoi tatalui ce trebuie sa scrie.
Acordul asta implica si niste costuri pe care se pare ca tatal nu vrea sa le suporte.
Acordul il va da ori la ambasada / consulat, ori la notar. Daca va fi vb de notar, traduceti-i dvs din romana in portugheza, ca la notar doar sa semneze si sa-i ia bani numai pt autentificare. Apoi va trebui sa se aplice apostila.

Potrivit art. 305 C. penal , abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca. Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 2 luni fiind calculat de la data ultimei plati.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.

Se poate proceda si la executare silita a debitorului.




Succes.

Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
va multumesc mult de sfaturi...problema nu se une de faptu ca nu poate sa faca hartia...el sta din cate am inteles la 10 minute de mers cu masina,de ambasada,insa nu vrea...cu toate ca i-am sus ca suport toate cheltuielile...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensie intretinere ContSters311042 ContSters311042 Buna ziua, In cazul in care tatal nu a platit pana acum pensia de intretinere a copilului, s-a strans o suma frumusica, stiu ca se poate executa silit, dar ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara daca tatal e in alta tara? val_sorina val_sorina buna seara! as dori sa stiu cum pot obtine pensia alimentara de la tatal copilului meu este plecat in alta tara..nelucrand cu contract de munca si ... (vezi toată discuția)
Deschidere actiune neplata pensie alimentara anissia anissia Buna ziua, sunt divortata din luna februarie 2015 la notar, avem custodie comuna cu domiciliul copilului la mine. Pana acum el nu a platit decat 2 luni de ... (vezi toată discuția)