avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul penalizari - reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul penalizari - reparatii

buna seara
va rog daca se poate sa ma lamureasca si pe mine cineva intr-o problema aparuta la mine in bloc. ceva ce nici prin cap nu imi trecea ca poate sa apara.
este vorba de fondul de reparatii.
undeva la inceputul anului 2011 apare problema...cred ca pana atunci eram la zi cu platile (am vb la administratie sa mi se dea toate foile afisate sa confront cu chitantele)
deci, incepand cu aprilie 2011 am platit mai rar fondul de reparatii, cu riscul de a fi penaizat. adica aprilie-mai nu , iunie da iulie iar nu si tot asa...
penalizarea era vizibila in lista de intretinere, crestea, scadea era sub control.
mai plateam cate o suma mai mare incat restanta sa nu depaseasca 150ron si tot asa.
in seara asta apare administratorul cu o foaie , o notificare, prin care ma anunta ca am 200 ron restanta, si 193 ron penalizare la fondul de reparatii, in conditiile in care mie imi afiseaza in lista de intretinere 117 ron restanta+ 11 ron penalizarea curenta.
in notificare apar diferite date gen aprilie-mai 2011 cand am avut de plata ,reparatii cu intarziere de 300-400 zile, adica el nu a inchis cu banii platiti de mine reparatiile mai vechi intai, a inchis la nimereala cred.
si uite asa am ajuns sa am de plata de 4 ori mai mult decat aparea in lista de intretinere.
acum, daca nu o scot la capat cu socotelile dupa foi, ca le iau luna cu luna la puricat, ce penalizari a afisat ce a ramas cat a scazut din restanta si tot asa....
mai este si problema cu afisarea listei...pai de unde sa platesc eu ceva daca el a afisat altceva ?
si vine dupa 2 ani cu sumele astea
rog intrebari, sa o lamuresc cat mai repede
multumesc
ignorati userul :)
Cel mai recent răspuns: am-draci , utilizator 13:15, 14 Mai 2013
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

HG nr 1588/2007 Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la orice document al acesteia;
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile;

Problema cu care va confruntati o puteti solutiona direct in cadrul asociatiei de proprietari,
contactand personal sau sesizand oficial reprezentantul legal al acesteia in persoana pesedintelui de asociatie

ok, am inteles si stiam ca pot sa am acces la actele din administratie.
dar ce fac eu ca ei mi-au afisat alte date, mai mici, iar eu nu am avut la ce sa fac contestatie.
sau poate nu au fost calculate bine...cine stie ce au facut...pot veni acum sa spuna...nu ati achitat aia si aia ,nu ne-am dat seama, platiti dvs penalizari pt 400 zile?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
am-draci, utilizator
buna ziua
as vrea sa mizez , in caz ca sumele sunt reale si pe neglijenta sau incompetenta in serviciu a contabilului, care mi-a creat acest prejudiciu.ceva sfaturi ?
Buna seara
Revin cu problema mea care inca persista.
am aflat intre timp si cum s-a acumulat penalizarea.
voi da cateva exemple fictive sa intelegeti, si daca este cineva in cunostinta de cauza il rog sa ma ajute cu un raspuns...

dupa un calcul simplu din listele de intretinere afisate rezulta:
ianuarie
intretinere 200lei/
restanta decembrie 200lei/
reparatii 10lei/
f rulment 50lei/
penalizare 10lei
total: valoarea sumelor afisate -adunate=470lei
eu intre timp am platit intretinerea pe decembrie +reparatii , nu si penalizarea de 10 lei

februarie:
intretinere 200lei /
restanta ianuarie 200lei
reparatii 10lei
f rulment 50lei
penalizare 10 lei
total : valoarea sumelor adunate afisate pe luna februarie =470lei

penalizarea de 10 lei din luna ianuarie nu este inclusa in februarie in total
pur si simplu nu este afisata decat in luna curenta, apoi dispare
martie la fel, si tot asa timp de 2 ani.
dupa 2 ani a luat dl contabil toate penalizarile , si a facut un total , apoi ma acuza ca nu am patit penalizarile.

apoi imi spune ca ce, il invat eu cum sa faca listele !? presedinta ii da dreptate dar nici nu cred ca se pricepe la calcule
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
am-draci, utilizator
1. Trebuie sa verificati daca exista o hotarare a Adunarii Generale a proprietarilor prin care se stabilesc penalizarile care se aplica si la ce fonduri ( de rulment, de reparatii. investitii)
Atentie , Hotararea respectiva se aplica numai celor care au luat la cunostinta sub semnatura, sau exista o confirmare de primire daca a fost trimisa prin posta. Altcumva se considera ca proprietarul nu stia de existenta ei si poate contesta in justitie orice penalizare calculata si, eventual, platita.
2. In caz ca exista hotararea si ati luat la cunostinta de ea, solicitati Registrul de evidenta a fondului de reparatii si verificati la ap. dvs. inregistrarile cu chitantele daca acestea coincid.
Tot acolo trebuie sa gasiti si cheltuiala din fondul de reparatii care a fost defalcata , pe baza cotei indivize, apartamentului dvs. Functie de aceste date, puteti evalua daca penalizarile au fost calculate legal ( conf. pct.1) si corect ( aplicarea procentului de penalizare/zi).
3. Va recomand sa cititi cu mare atentie Hotararea Adunarii Generale privind stabilirea de penalizari si sa va asigurati ca acestea se aplica si la Fondul de reparatii

Alte discuții în legătură

Penalitati gera905 gera905 Buna seara. Daca taxe locative/luna sunt de exemplu 50 lei si fondul de rulment 40 lei , pe lista de plata ar trebui sa figureze total plata 90 lei ? Sau ar ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la intretinere... justificare petruta7 petruta7 BUNA ZIUA.Am primit acesta instiintare de la administratorul blocului...suma restanta la intretinere. As dori sa stiu daca aceste penalizari care se pun sunt ... (vezi toată discuția)
Cum se platesc penalizarile samyion samyion Buna ziua Am si eu o intrebare: Cum se platesc penalizarile? Luna trecuta am avut o suma restanta de 1800 Ron si penalizari de 71 RON, am mers la carerie ... (vezi toată discuția)