avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare fortata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare fortata

Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari 40 de apartamente. Am ramas numai 7 apartamente racordate la sistemul centralizat. Acum asociatia a adoptat cu majoritate de voturi o hotarare de reziliere a contractului de furnizare pe bloc cu furnizorul de energie termica. Cele 7 apartamente nu doresc debransarea. Se poate lua aceasta decizie fara unanimitate?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 17:51, 15 Aprilie 2013
Este o hotarare care s-a luat pe modelul administrarii proprietatii comune, specific Legii 230/2007, adica o majoritate de proprietari hotaraste, in pofida unei minoritati, de exemplu sa faca o reparatie la o coloana de apa sau....sa zugraveasca scara.... sau sa se instaleze interfon etc.
Cand insa este vorba de renuntarea la furnizarea unei utilitati strict necesara proprietarului in apartamentul sau si fiind vorba de lipsirea acestuia de folosirea cotei-parti din proprietatea comuna initiala a blocului, dar si prevazuta in actul de proprietate, atunci, dupa parerea mea, acest principiu al majoritatii nu mai este valabil.
In HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari se spune:
Art.32
.........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Probabil majoritatea posesoare de CT nu vor sa mai plateasca caldura la comun de pe tevile comune si atunci au hotarat ca au dreptul sa renunte la aceasta cheltuiala, fortand minoritatea care inca se mai aprovizioneaza cu caldura si apa calda prin acest sistem sa ramana-n aer cu aceasta utilitate daca nu isi monteaza si acesti proprietari CT.
Normele spun altceva, dupa cum se vede in citatul de mai sus.

Acum, mai este in discutie si daca furnizorul va accepta acest lucru pentru ca, dupa cum se stie, in mai toate localitatile, CL au adoptat niste hotarari in sensul de a nu se mai aproba deconectari sau debransari de la sistemul centralizat.
lilinicula a scris:
...asociatia a adoptat cu majoritate de voturi o hotarare de reziliere a contractului de furnizare pe bloc cu furnizorul de energie termica.

Conform legii 230/2007 adunarea generala poate lua hotarari cu majoritatea de voturi. Totusi, ce motivatie au avut, ce argumente au adus pentru a lua aceasta hotarare?
Intreb pentru ca este foarte important daca trebuie cumva realizata o lucrare costisitoare de reparatie capitala a instaltiei comune, ori proprietarii care sunt bransati (cele 7 apartamente) au restante mari si implicit asociatia are restante mari fata de furnizor....
Care su fost motivele in asociatia dumneavoastra, concret?

Consider ca este nelegala hotararea. Serviciul de Incalzire reprezinta o utilitate publica, conf. legii 51/2006, iar o asemenea masura radicala trebuie, intradevar, argumentata. In plus trebuie oferita o alternativa acelor proprietari, analizata in prealabil de acestia.
Locatarii debransati nu doresc sa mai achite partea care le revine conform Ordinului 343 aferent energiei termice consumate pe partile comune - coloane incalzitoare, subsol tehnic, coloane de distributie. Aceasta se ridica la sume intre 50-70 lei/apartament/lunar. Nu sunt alte cheltuieli legate de mentinerea in functiune a instalatiei,defecte sau situatii speciale.
Cheltuielile comune ar putea fi diminuate prin izolarea corespunzatoare a subsolului si a tevilor din apartamente si anularea sau redimensionarea unor trasee dar asta ar fi o cheltuiala intr-adevar si nici nu s-a pus problema de asa ceva.
Locatarii racordati la sistemul centralizat nu au datorii in schimb cei debransati (cu centrale) au inceput sa acumuleze datorii si refuza sa mai plateasca.
Ei au gasit o modalitate simpla, nu stiu daca si legala de a scapa de niste costuri obligandu-ne si pe noi sa ne montam centrala.
In momentul cand s-au debransat proprietarii respectivi au stiut, au fost de acord si si-au asumat plata cheltuielilor cu energia termica consumata pe spatiile comune. Acum, odata cu cresterea pretului la gaze pe de o parte si a gigacaloriei pe de alta parte, cheltuielile cu incalzirea au crescut si acestia, ca sa pastreze o suma constanta de plata, au ales sa nu mai plateasca cheltuielile cu incalzirea pentru partile comune. Este de inteles daca ne gandim ca fiecare vrem sa scoatem cat mai putini bani din buzunar.

Pe de alta parte, coloanele de distributie chiar cedeaza ceva caldura in apartamentele pe unde trec si diminueaza astfel necesarul de caldura de la centrala termica.

Izolarea subsolului si a tevilor din apartamente este o solutie pentru diminuarea procentului de parti comune insa anularea unor trasee… daca un proprietar vinde si cel care cumpara vrea incalzire in sistem centralizat, asa cum a fost blocul construit? sau daca la anul pretul gazelor se dubleaza si unii proprietari vor sa revina la sistemul centralizat?

Eu as incerca sa le propun chestia cu izolarea tevilor si diminuarea procentului de parti comune.

Alte discuții în legătură

Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Plata caldura subsol bloc si tevi apartament enecarol enecarol Locuiesc intrun bloc cu 19 apartamente in mun Buzau care este racordat la incalzire centralizata pendinte de RAM - 17 apartamente au fost debransate de la ... (vezi toată discuția)