avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire dupa bunica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire dupa bunica

buna dimineata,
doresc sa ma interesez urmatoarele:
bunica sotului meu a decedat saptamana trecuta, una din matusile lui a depus actele pt succesiunea dupa bunica. Bunica a avut 9 copii dar multi nu mai sunt in viata. Referitor la succesiune , este vb de pamant de vreo 1,5-1,6 hectare care se impart la nr de copii. Sotul meu nu are tata(fiind decedat din 1986) asa ca el mosteneste partea tatalui. Doresc sa stim dupa lege cat trebuie platita partea lui la notar? daca trebuie sa plateasca el?? Suprafata ar fi cam de 1600 mp ai sotului. Daca doreste poate cere sa fie despagubit de unul din matusile lui daca vor partea lui??
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: bodo gabriella , utilizator 10:34, 11 Aprilie 2013
Notarul o sa va calculeze cotele. Numai in caz ca mostenitorii prezumtivi isi contesta calitatea, veti ajunge la instanta, cu incheierea pe care o va emite notarul.
In primul rand nu ati spus nimic de sotul bunicii- el mai traieste sau nu? La mostentire, sotul este aproape la fel de important ca si copiii. Apoi teoretic, mostenirea intre copii se imparte in cote egale, respectiv 1/9 ptr fiecare.

Totodata trebuie vazut daca isi doresc toti sa mosteneasca, daca vreunii renunta sau pur si simplu nu mostenesc (in diverse situatii)!

Tot ca o idee generala, fiecare isi plateste cheltuielile raportat la partea pe care o mosteneste. Notarul stabileste cat inseamna suma gobala de plata si apoi in functie de cote, repartizeaza bunurile si cheltuielile.

In plus, in situatia in care doreste sa cedeze altui mostenitor cota evident ca trebuie despagubit, dar ceea ce trebuie sa stabiliti dvs, este felul concret in care se va face transmisiunea partii lui din mostenire!

zi buna,
bunicul sotului meu este decedat de 11 ani. Partea lui a dat-o uneia dintre fete cu contract de vanzare-cumparare ceilalti nefiind despagubiti pt partea tatalui. Pamantul de care este acum vorba a fost mostenit de bunica sotului de la parintii ei(doar partea ei) surorile ei au primit si ele partea lor inapoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune vali_ned vali_ned Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la speta mea. Bunica mea doreste sa ne vanda 8 hectare de pamant mie si fratelui meu, cate 4 ha de fiecare. Mama ... (vezi toată discuția)
Mostenire ddaniel ddaniel Mostenire Buna seara, Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns: Matusa mea a decedat in Martie 2021. In anul 2001, matusa mea a mostenit ... (vezi toată discuția)
Doresc sa fiu ajutat de un avocat din bucuresti pixuletz pixuletz Buna ziua. Avand in vedere ca parintii mei au decedat succesiv amandoi si am ramas singur, sora tatalui meu si rudele ei de gr 1 nu mi-au oferit actele ... (vezi toată discuția)