avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Puncte penalizare/Puncte amenda - aplicarea ambelor ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Puncte penalizare/Puncte amenda - aplicarea ambelor sanctiuni

Buna,

Am si eu o nedumerire, cum functioneaza sistemul asta ? De ex, azi-dimineata, eram in intarziere la servici, si da, am calcat-o mai tare decat de obicei. Fiind vreme frumoasa, agentii erau la panda. M-a tras pe dreapta, s-a prezentat, mi-a zis ca am depasit cu 22km/h. Am zis ok, i-am dat acte, nu am comentat, ca nu aveam ce, stiind ca eram peste 50, dar nu am stiut cu cat.
Dupa ce a venit cu procesul verbal, am vazut ca mi-a dat 4 puncte de amenda, 300 lei si 3 de penalizare. Nu se dau puncte amenda=puncte penalizare ?
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
UnDac, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:30, 11 Aprilie 2013
Treaba este foarte simpla.
Punct amenda = valoare de 10% din salariul minim pe economie din Romania, deci:
- venit mediu 750 lei rezulta un punct amenda 75 lei, deci:
- 4 puncte rezulta amenda de 300 lei
Punct penalizare = sanctiune suplimentara(complementara) pentru incalcarea legii conform legislatiei in vigoare(punctul de penalizare nu are valoare contraventionala sau penala)
Concluzie: valoarea amenzii este tot una cu punctele de amenda sau mai bine zis cu suma acestora - iar punctele de penalizare reprezinta o masura de sanctionare suplimentara.
Aham, inteleg, merci. Teoretic, esti pedepsit de 2 ori pt aceeasi fapta :)
UnDac a scris:

Teoretic, esti pedepsit de 2 ori pt aceeasi fapta :)


Nu este asa.

Practic, platesti amenda, teoretic trebuie sa intelegi ca la 15 puncte penalizare acumulate practic ti se suspenda permisul 30 de zile. apoi practic ti se anuleaza toate punctele de penalizare urmand ca teoretic si practic sa poti incalca iar regulile de circulatie.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Puncte amenda, puncte penalizare iulianneatu iulianneatu buna seara, Am si eu o nedumerire, in OUG 195 si regulamentul de alpicare a acesteia, la capitolul Contraventii sunt enumerate o serie de fapte pentru care se ... (vezi toată discuția)
Recursul, restrictionat de mica reforma in justitie ContSters61389 ContSters61389 Din cate inteleg, procesele şi cererile privind creanţe având ca obiect plata unei sume de bani de până la 2.000 lei inclusiv, se solutioneaza de ... (vezi toată discuția)
Retinere permis mariachi mariachi Buna ziua . As avea nevoie de un sfat . Astazi , 06.01.2008 am fost oprit de un echipaj de politie , pentru incalcarea liniei continue . Mentionez ca am intors ... (vezi toată discuția)