avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parasire domiciliu Italia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parasire domiciliu Italia

Buna ziua.am o problema f grava,de 2 ani locuesc cu sotul in It,cu fetita noastra de 3ani si baiatul de 15 ani din prima casatorie.problema grava este ca a devenit violent fizic cu toti.am fost la carabinieri si mi-au spus ca nu pot parasi dimiciliul ca imi vor lua fetita,asta pana la granita italiei.Intrebarea mea este daca eu parasesc Italia ,ma poate acuza de rapire internationala?fetita este cetatean roman,tin sa precizezca nu am nici pasportul valabil si nu stiu cum voi intra in RO.Tin sa va spun ca si acum cand va scriu plang ca aseara am luat un pumn la coasta si ma tine tare.va rog ajutatima ca nu mai pot sa indur atatea batai.VA ROG.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:38, 12 Aprilie 2013
Raspunsul la intrebarea dvs. se regaseste in Regulamentul 2201/2003 al CE:

Articolul 11
Înapoierea copilului

(1) În cazul în care o persoană, instituţie sau orice alt organism căruia/căreia i s-a încredinţat copilul solicită autorităţilor competente dintr-un stat membru să pronunţe o hotărâre judecătorească pe baza Convenţiei de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii (denumită în continuare „Convenţia de la Haga din 1980 în vederea obţinerii înapoierii copilului care a fost deplasat sau reţinut ilicit într-un alt stat membru decât statul membru în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită imediat înainte de deplasarea sau de reţinerea sa ilicită, se aplică alineatele (2)-(8).
(2) La aplicarea articolelor 12 şi 13 din Convenţia de la Haga din 1980, se asigură posibilitatea de ascultare a copilului în cadrul procedurii, cu excepţia cazului în care aceasta este necorespunzătoare în conformitate cu vârsta sau gradul său de maturitate.
(3) O instanţă sesizată cu o cerere de înapoiere a unui copil prevăzută la alineatul (1) acţionează cu celeritate în cadrul procedurii privind cererea, utilizând procedurile urgente prevăzute de dreptul intern.
Fără a aduce atingere primului paragraf, instanţa judecătorească pronunţă hotărârea, cu excepţia cazului în care aceasta se dovedeşte imposibilă din cauza unor împrejurări excepţionale, în cel mult şase săptămâni de la sesizarea sa.
(4) O instanţă judecătorească nu poate refuza înapoierea copilului în temeiul articolului 13 litera (b) din Convenţia de la Haga din 1980 în cazul în care se stabileşte că s-au luat măsuri corespunzătoare pentru a asigura protecţia copilului după înapoierea sa.
(5) O instanţă judecătorească nu poate refuza înapoierea copilului în cazul în care persoana care a solicitat înapoierea copilului nu a avut posibilitatea să fie ascultată.
(6) În cazul în care o instanţă judecătorească a pronunţat o hotărâre de neînapoiere în temeiul articolului 13 din Convenţia de la Haga din 1980, instanţa trebuie să transmită de îndată, fie direct, fie prin intermediul autorităţii sale centrale, o copie a hotărârii judecătoreşti de neînapoiere şi a documentelor pertinente, în special un proces-verbal al şedinţelor instanţei competente sau autorităţii centrale din statul membru în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită imediat înaintea deplasării sale sau reţinerii sale ilicite, în conformitate cu dreptul intern. Instanţa trebuie să primească toate documentele menţionate în termen de o lună de la data hotărârii de neînapoiere.
(7) Cu excepţia cazului în care instanţele judecătoreşti din statul membru în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită imediat înainte de deplasarea sa sau de reţinerea sa ilicită au fost deja sesizate de una dintre părţi, instanţa judecătorească sau autoritatea centrală care primeşte informaţia menţionată la alineatul (6) trebuie să o notifice părţilor şi să le invite să prezinte observaţii instanţei, în conformitate cu dreptul intern, în termen de trei luni de la data notificării, pentru ca instanţa judecătorească să examineze problema încredinţării copilului.
Fără a aduce atingere normelor în materie de competenţă prevăzute de prezentul regulament, instanţa judecătorească închide cauza în cazul în care nu a primit nicio observaţie în termenul prevăzut.
(8) Fără a aduce atingere unei hotărâri de neînapoiere pronunţate în conformitate cu articolul 13 din Convenţia de la Haga din 1980, orice hotărâre ulterioară prin care se dispune înapoierea copilului, pronunţată de o instanţă competentă în temeiul prezentului regulament, este executorie în conformitate cu capitolul III secţiunea 4, în vederea asigurării înapoierii copilului.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Nu puteti veni daca nu aveti acte pt copil, v-ar trebui un titlu de calatorie si nu-l obtineti fara acordul tatalui.
Depuneti plangere la politie acolo pt loviri, violenta in familie, poate reusiti sa obtineti un ordin de protectie, apoi va veti judeca cu el pt stabilirea domiciliului copilului, cereti in Italia sa va dea voie sa aduceti copilul in Romania.
Plangere la politia locala, apelati la un ONG, ceva. Nu puteti pleca cu copiii in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ramanerea in tara cu minor cetatean italian alexuta32 alexuta32 as vrea sa aflu daca stie cineva,daca am sanse sa raman in tara cu copilu minor de 2ani,sa nu ma mai intorc in italia cu el unde e nascut si recunoscut de ... (vezi toată discuția)
Competenta romaniei Mary355 Mary355 Citat din comunicare:\" Referitor la exceptia necompetentei teritoriale a instantelor romane in solutionarea acestui litigiu tribunalul va admite aceasta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ... Koala1234 Koala1234 Buna ziua , este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ( 3 luni ) , pentru ca nu mai doreste sa se intoarca in tara in care traieste tatal? Am ... (vezi toată discuția)