avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... alocatia pentru ingrijirea copilului
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

alocatia pentru ingrijirea copilului

Unul dintre parinti este angajat in Austria, celalalt are grija de copil de 3 ani in Romania, nefiind angajat (are incheiat un contract de comision ca PF si retrage 100 lei brut odata la 3 luni pe card pt care plateste impozit anticipat + are cativa bani la banca pe care ia dobanzi)

am inteles ca Austria ofera un ajutor daca parintele din romania nu lucreaza. Stiti unde pot gasi mai multe informatii despre acest ajutor sau daca in cazul acesta mai poate beneficia ?

există un prag de venit pe care odată depășit să nu mai poți primi acest ajutor pentru ingrijirea copilului de un parinte care nu obține venituri sau care obtine venituri dar sunt foarte mici ?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 22:56, 15 Aprilie 2013
1. Alocatiile „europene” reprezinta o forma de prestatii familiale care au ca scop asigurarea
securitatii sociale pentru salariaii si lucratorii independetni si membrii familiilor acestora,
care au resedinta într-un stat membru al Uniunii Europene si desfasoara o activitate
salariala sau independenta în unul din aceste state.

2. Procedura se demareaza prin depunerea formularului E411 completat în partea A la
institutiile abilitate cu plata prestaiilor familiale din România sau din tara în care
lucratorul migrant îi desfasoara activitatea.

3. Daca statul de resedinta a copilului este România, iar unul dintre parinti are activitate în
România, iar celalalt parinte are activitate în alt stat membru, statul competent cu plata
prestatiior va  România (stat de resedinta al copilului si de activitate al unuia dintre
parinti), iar celalalt stat membru de activitate va acorda un complement diferential, stabilit
ca diferenta între cuantumul prestatiior acordate în acel stat membru in cuantumul platit de
România.

4. Daca copilul are domiciliul sau resedinta în România, iar parintii desfasoara activitatea în Austria. Austria va plati prestatiile familiale pentru copilul care a ramas pe teritoriul României, conform prevederilor legislatiei sale, în cuantumul prevazut de acest stat.
@freelis multumesc, dar se pare ca am gresit titlul forumului.
eu nu ma refer la alocatie ci la ajutorul social iar mesajul ce l-ai sters era intr-un fel ontopic.
In Austria, cererile de ajutor social se depun la primaria locului de domiciliu sau la birourile municipale de district din orase.

In Austria se acorda numeroase prestatii familiilor, o parte in natura, dar cele mai multe in bani. Printre aceste prestatii in bani se inscriu, printre altele, u (Familienbeihilfe ou Kindergeld) ca si o suma forfetara platita pe copil in intretinere (Kinderabsetzbetrag - platita odata cu alocatiile familiale), indemnizatia de maternitate (Wochengeld), alocatia pentru ingrijirea copilului/alocatia parentala de educatie (Kinderbetreuungsgeld), suplimentul de alocatie pentru ingrijirea copilului (pentru persoanele de conditie foarte modesta), avansul pentru pensie alimentara (in caz de divort de ex., pensia alimentara legala este platita cu titlu de avans de catre stat, debitorul trebuind sa o ramburseze ulterior), suplimentul (la alocatia de somaj) pentru cheltuieli familiale, etc.
Atentie la doua lucruri. Primul: a primi ajutor social este motiv de expulzare pentru straini. Al doilea: nu se acorda ajutor social daca unul din soti are de munca, fiind nevoit sa-l intretina si pe celalalt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie europeana in austria myrelus myrelus exista riscul de a nu primi alocatie din austria daca in acelasi timp am avut somaj in romania?mentionez ca am intrerupt somajul cand am aflat ca nu am voie ... (vezi toată discuția)
Legislatie europeana ioanbondar ioanbondar Lucrez in Austria de 2 ani beneficiez de alocatie pentru fiul meu ,as dori sa stiu daca mai pot beneficia de un ajutor financiar din partea statului ausriac ... (vezi toată discuția)
Cum se transfera alocatia copiilor cu parinti care lucreaza in strainatate? simona44 simona44 Buna ziua, As dori sa stiu daca pot transfera alocatia copilului meu care se afla in Romania la domiciliul tatalui, daca eu lucrez in strainatate, in ... (vezi toată discuția)