Lauraa1 a scris:
Ma repet, intrebarea este, daca dupa achizitionarea apartamentului ne casatorim, fiindca ar fi prea devreme acum sa facem cununia, contractul de vanzare - cumparare incheindu-se pe 31 mai, dupa cununie ce drepturi am? Conform articolului 31, pct a), din Codul Familiei ... n-am niciun drept. Dar ... poate exista ceva, cumva. Adica nu vreau sa ajung in ipostaza ca dupa ceva timp, ani, luni, zile sa fiu pusa in situatia in care sa ajung in strada, asta dupa ce am contribuit la renovarea / achitarea apartamentului.
Puteţi deveni coproprietar încă de la semnarea contractului. În caz contrar, la divorţ veţi avea un drept de creanţă asupra soţului, creanţă rezultată din contribuţia la achitarea preţului şi la amenajarea apartamentului.
Sau, puteţi alege regimul comunităţii convenţionale, bunul dobîndit înainte de căsătorie putînd fi considerat bun comun, conform NCC:
SECȚIUNEA a 4-a Regimul comunității convenționale
Domeniul de aplicare
Art. 366. - Regimul comunității convenționale se aplică atunci când, în condițiile și limitele prevăzute în prezenta secțiune, se derogă, prin convenție matrimonială, de la dispozițiile privind regimul comunității legale.
Obiectul convenției matrimoniale
Art. 367. - În cazul în care se adoptă comunitatea convențională, convenția matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:
a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepția bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) și c);