avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil proprietate personalã folosit ilegal de stat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil proprietate personalã folosit ilegal de stat

Defunctul meu tată, profesor, a cumpărat în 1943 un imobil compus din teren 170 mp cu construcţie locuinţă de 58 mp. În 1950 posesia i-a fost luată abuziv de puterea populară, cu izgonirea din casă, fără nici un titlu legal sau nelegal şi fără ca fapta să facă obiectul vreunui document administrativ. Actul de proprietate al tatălui meu nu a fost invalidat de nici un alt document până astăzi, fiind perfect valabil. Statul a utilizat posesia prin închirieri până în Martie 2009 când ultimul chiriaş a plecat iar ICRAL a abandonat imobilul. Starea acestuia este în prag de prăbuşire.
În această situaţie, îmi pot exercita posesia, ca atribut al dreptului de proprietate ce-l am de la tatăl meu, şi să pot lua unele măsuri urgente de protecţie a clădirii. ca bun proprietar ?
Mulţumesc tuturor anticipat pentru o clarificare.
Cel mai recent răspuns: cmihai2012 , utilizator 12:27, 13 Aprilie 2013
Cand ati dezbatut succesiunea,terenul si cladirea in cauza au intrat in masa succesorala ?
Când tatăl meu şi noi am fost alungaţi din casă în 1950 toate bunurile familiei inclusiv actele au rămas acolo iar tatăl meu a decedat în 1961. Actul de proprietate l-am găsit abia în 2007 la Arhivele naţionale, deci nu este în certificatul de moştenitor.
Stimat forumist,

Eu unul, în locul dvs, aș intra imediat în respectivul imobil și m-aș comporta ca un bun proprietar.

Dezbateți, totuși succesiunea, este importantă. De asemeni, declarați imobilul la fisc - înscriere pe rol fiscl.

Din punctul meu de vedere ce s-ar putea întâmpla? Să revendice statul imobilul de la dvs? Spuneți că nu are titlu (valabil sau nevalabil).

După definitivarea dezbaterii succesorale, încercați să obțineți autorizațiile necesare lucrărilor la imobil.

Cu stimă.



Vă mulţumesc domnule avocat pentru mesaj. Am solicitat notarului adăugarea titlului de proprietate pentru imobilul în cauză pe certificatul de moştenitor existent, la masa succesorală. Notarul a cerut însă certificat fiscal. Precizez că imobilul nu are carte funciară. Am solicitat la Dir. Impoz. şi Taxe Locale a sectorului respectiv reactivarea rolului fiscal al tatălui meu întrerupt în 1950, încasarea impozitului retroactiv şi eliberarea unui certificat fiscal. Însă juristul lor s-a opus pe motiv că în evidenţele primăriei imobilul figurează ca trecut la stat. Vă mai precizez că imediat după obţinerea copiei legalizate de la Arhivele Naţionale a actului de proprietate în 2007 am iniţiat o acţiune în revendicare prin comparare de titluri a posesiei de la PMB, la care aceştia au ridicat doar excepţia de inadmisibiliatate în baza L.10/2001. Instanţa de fond a respins excepţia şi a solicitat PMB să prezinte un înscris legal din care să rezulte un drept al lor de posesie sau proprietate legală asupra imobilului. PMB nu a putut produce un asemenea înscris, recunoscând că au exercitat posesia doar doar pe bază de evidenţe interne. Cecetarea juridică a instanţei de fond a fost minuţioasă şi cuprinzătoare, în finalul judecăţii pronunţându-se prin Sentinţă Civilă că deţinerea posesiei de către PMB este ilegală şi ca atare i-a obligat să mi-o restituie.
Din păcate PMB a marşat în continuare pe L.10 şi instanţele superioare au fost de acord cu ei. Cu toate acestea, cum am arătat, din Martie 2009 PMB a abandonat imobilul, care stă să se prăbuşească.
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2013
cmihai2012, utilizator
Va confruntati cu o situatie delicata,cu documente contradictorii ,situatie care eventual poate fi solutionata de persoana specializata numai studiind documentele pe care le detineti si hotararile instantelor care s-au pronuntat de -a lungul timpului
Cert este ca dvs nu detineti document notarial care sa va ateste calitatea de mostenitor asupra bunului imobil pentru care detineti un document de proprietate aferent anului 1950,
data de la care mai multe instante de judecata au pronuntat hotarari favorabile autoritatii publice locale

Alte discuții în legătură

Dispozitie de retrocedare pmb mosemari2000 mosemari2000 Buna ziua! aAm primit de la PMB Dispozitie de Retrocedare pentru un imobil care a apartinut tatalui meu si a fost nationalizat prin Decretul 92/1950. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in ... km km Reconstituire drept proprietate teren. Buna ziua, Tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in 1946, cu autorizatie de construire, pe un teren dat de ... (vezi toată discuția)
Acte succesiune in instanta Pavel Florina Pavel Florina Suntem 5 frati ( 3 de tata si 2 de mama) , un apartament pe numele bunicii paterne, tatal decedat cu 2 ani inaintea bunicii ( a mamei lui ), noi fratii de mama ... (vezi toată discuția)