avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil proprietate personalã folosit ilegal de stat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil proprietate personalã folosit ilegal de stat

Defunctul meu tată, profesor, a cumpărat în 1943 un imobil compus din teren 170 mp cu construcţie locuinţă de 58 mp. În 1950 posesia i-a fost luată abuziv de puterea populară, cu izgonirea din casă, fără nici un titlu legal sau nelegal şi fără ca fapta să facă obiectul vreunui document administrativ. Actul de proprietate al tatălui meu nu a fost invalidat de nici un alt document până astăzi, fiind perfect valabil. Statul a utilizat posesia prin închirieri până în Martie 2009 când ultimul chiriaş a plecat iar ICRAL a abandonat imobilul. Starea acestuia este în prag de prăbuşire.
În această situaţie, îmi pot exercita posesia, ca atribut al dreptului de proprietate ce-l am de la tatăl meu, şi să pot lua unele măsuri urgente de protecţie a clădirii. ca bun proprietar ?
Mulţumesc tuturor anticipat pentru o clarificare.
Cel mai recent răspuns: cmihai2012 , utilizator 12:27, 13 Aprilie 2013
Desigur, aceasta este situaţia pe care o ştim toţi. Întrebarea era dacă, în raport cu noul Cod Civil, actul de proprietate al tatălui meu a cărui unică moştenitoare sunt îmi conferă calitatea de a mă relaţiona faţă de acest imobil ca un bun proprietar. Mai ales că entitatea care l-a folosit ilegal, ICRAL, l-a abandonat de 4 ani după ce l-a adus în ruină.
Poate aş fi îndreptăţit chiar să cer despăgubiri pentru lipsirea de folosinţă, cel puţin din 1990 la zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dispozitie de retrocedare pmb mosemari2000 mosemari2000 Buna ziua! aAm primit de la PMB Dispozitie de Retrocedare pentru un imobil care a apartinut tatalui meu si a fost nationalizat prin Decretul 92/1950. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in ... km km Reconstituire drept proprietate teren. Buna ziua, Tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in 1946, cu autorizatie de construire, pe un teren dat de ... (vezi toată discuția)
Acte succesiune in instanta Pavel Florina Pavel Florina Suntem 5 frati ( 3 de tata si 2 de mama) , un apartament pe numele bunicii paterne, tatal decedat cu 2 ani inaintea bunicii ( a mamei lui ), noi fratii de mama ... (vezi toată discuția)