avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Petent dosar penal - asistenta juridica
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Petent dosar penal - asistenta juridica

Buna seara,
O contestatie facuta la judecatorie,impotriva unei amenzi administrative,dispusa de organele de cercetare penala.
Petentul,a solicitat un aparator din oficiu.I s-a dat un termen in acest sens. La urmatorul termen,a fost prezent avocatul,dar instanta nu l-a mai admis,spunand petentului ca nu are dreptul la avocat.
Astfel,a ramas in pronuntare,fara ca petentul sa fie aparat de un aparator calificat.
Mai mult,inainte de a ramane pe fond,petentul a vrut sa depuna o cerere,dar instanta nu a vrut sa o ia.A spus petentului sa o inregistreze prin registratura...dar cauza s-a judecat atunci. De ce sa mai puna cererea ulterior judecatii cauzei ???
Ce este de facut in aceasta situatie ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 07:51, 17 Aprilie 2013
Codul de procedura penala:

Art. 171 - Asistenta invinuitului sau a inculpatului
Invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de aparator, in tot cursul urmaririi penale si al judecatii, iar organele judiciare sunt obligate sa-i aduca la cunostinta acest drept.
Asistenta juridica este obligatorie cand invinuitul sau inculpatul este minor, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical educativ, cand este retinut sau arestat chiar in alta cauza, cand fata de acesta a fost dispusa masura de siguranta a internarii medicale sau obligarea la tratament medical chiar in alta cauza ori cand organul de urmarire penala sau instanta apreciaza ca invinuitul ori inculpatul nu si-ar putea face singur apararea, precum si in alte cazuri prevazute de lege.
In cursul judecatii, asistenta juridica este obligatorie si in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare.
Cand asistenta juridica este obligatorie, daca invinuitul sau inculpatul nu si-a ales un aparator, se iau masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu.
Cand asistenta juridica este obligatorie, daca aparatorul ales nu se prezinta nejustificat la data stabilita pentru efectuarea unui act de urmarire penala sau la termenul de judecata fixat si nici nu asigura substituirea, pleaca sau refuza sa efectueze apararea, organul judiciar ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu care sa-l inlocuiasca, acordandu-i timpul necesar pentru pregatirea apararii. In cursul judecatii, dupa inceperea dezbaterilor, cand asistenta juridica este obligatorie, daca aparatorul ales lipseste, nejustificat, la termenul de judecata si nu asigura substituirea, instanta ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu care sa-l inlocuiasca, acordand un termen de minimum 3 zile pentru pregatirea apararii.
Delegatia aparatorului desemnat din oficiu inceteaza la prezentarea aparatorului ales.
Daca la judecarea cauzei aparatorul lipseste si nu poate fi inlocuit in conditiile alin. 4^1, cauza se amana.
Acum,este tardiv sa mai discut acest subiect.Nu este cazul meu,ci al unui apropiat,care a facut contestatie impotriva unei amenzi,date fara a exista probe CERTE,ci doar orgoliul politistului ce a facut cercetarea-urmarirea penala.
A solicitat o expertiza tehnico-stiintifica pentru a demonstra ca nu este vinovat,insa instanta l-a luat in ras...ca face atata caz pentru o amenda.A fost tinut in sala de judecata de la ora 8.00 dimineata pana la ora 21.30,dosarul lui fiind luat ultimul,fiindca solicitase aparare, ce a fost refuzata de instanta.Nu si-a permis angajarea unui avocat,a cerut unul din oficiu,i s-a dat termen ptr.avocat din oficiu,a venit avocatul in fata instantei si instanta nu l-a acceptat,afirmand ca nu are dreptul la un aparator din oficiu....Dar,avocatul dorea sa-l reprezinte si nu a fost lasat.
Oricum,a ramas in pronuntare si a fost amanata pronuntarea 7 zile.
Sunt curios cum se va pronunta instanta,pe singura proba existenta in dosar-o declaratie a unui martor (ruda reclamantului) ...
Justitia din Romania !!! Si Politia Judiciara din Romania...
Avocatul din oficiu isi lua bani si de aceea vroia sa intre in proces.
Nu conta ce vroia avocatul din oficiu.

Instanta a procedat insa conform legii.

Acest lucru nu inseamna ca va pierde procesul pentru ca nu a avut avocat din oficiu...tot la fel cum nu insemna ca ar fi castigat daca ar fi avut avocat din oficiu...

Dreptul la aparare i-a fost garantat deoarece avea posibilitatea de a-si angaja avocat.
Am inteles.Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arestare zdb zdb sunt obligat sa dau declaratii daca imi cere politia sau pot cere dreptul la un avocat? stie cineva unde gasesc drepturile pe care un politist trebuie sa le ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la aparare marian costea marian costea buna ziua.am, primit amenda administrativa de la procuror.partea vatamata a facur plangere.la judecata,judecatorul ma intreaba:``aveti alte credreri?``eu ii ... (vezi toată discuția)
De ce sunt citat ca martor TeddyDe TeddyDe am primt o citatie care spune ca eu sunt martor intr-un proces de fond in care acuzatul este un amic de-al meu. \"in calitate de martor, in proces cu ... (vezi toată discuția)