avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune la notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune la notar

Buna seara.
Apelez la experienta dumneavoastra pentru a ma lamuri intr-o problema. In urma decesului socrului meu, s-a facut succesiunea standard intre sotie si cei trei copii asupra unui apartament. Unul dintre frati a primit o suma de bani de la soacra mea, urmand sa renunte la partea lui din apartament, iar acum sotul vrea sa le plateasca pe sora si mama sa pentru a ramane apartamentul pe numele lui.
Este posibil sa facem acest lucru? Toate acestea se vor rezolva pe cale amiabila la notar. Taxele notariale sunt mari? Si cine le plateste in mod normal?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: adriana80 , utilizator 14:25, 14 Aprilie 2013
este posibil pe cale amiabila. de regula taxele sunt platite de beneficiarul actului
Multumesc pentru raspuns. Nu stiu cat de mari sunt taxele si sper ca vom afla, sa stim din timp. Mai este o problema: avem 2 persoane de despagubit - una anul acesta si cealalta doar peste un an. Cum putem face sa nu platim de 2 ori taxele? Sa facem un singur act...
Actul pe care urmeaza sa il faceti se numeste partaj voluntar, prin care partile decid sa sisteze situatia de coproprietate, unul sa preia in intregime bunul, iar ceilalti sa primeasca despagubire (sulta). Actul se face cu prezenta tuturor proprietarilor (obligatoriu).
Taxele nu sunt ca la vanzare, mai bine mergeti si intrebati la un notar, aratandu-i actele de proprietate (altfel nu are cum sa deduca).
Actul il semnati si il platiti o singura data, dar trebuie sa mai urmariti o formalitate: cand primeste efectiv fiecare despagubirea care i se cuvine, sa dea o declaratie notariala ca a primit si ca nu mai are nicio pretentie. Declaratia costa putin si este cel mai bun mod de a demonstra ca v-ati indeliniti obligatia de a-i da despagubirea (numita "sulta"). La declaratie trebuie sa fie prezent numai cine a primit banii (care si semneaza), nu toata lumea.
Va multumesc pentru raspuns, acum am inteles!
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: divort amiabil; solutie impartire bunuri in coproprietate? miha_radu miha_radu Buna ziua, V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si sotul meu, cu care sunt casatorita de 5 ani, dorim sa divortam pe cale amiabila din ... (vezi toată discuția)
Succesiune camelia73 camelia73 buna seara,am o nelamurire referitor la deschiderea succesiunii.Soacra mea a cumparat in 1993 un apartament ,in act este trecuta singur proprietar dar era ... (vezi toată discuția)
Citat la succesiune de catre frate vitreg ContSters52778 ContSters52778 Buna ziua, sotul meu a primit citatie sa se prezinte la notar pentru dezbaterea succesiunii in urma decesului tatalui sau. Parintii sunt divortati, sotul meu ... (vezi toată discuția)