Buna seara.
Apelez la experienta dumneavoastra pentru a ma lamuri intr-o problema. In urma decesului socrului meu, s-a facut succesiunea standard intre sotie si cei trei copii asupra unui apartament. Unul dintre frati a primit o suma de bani de la soacra mea, urmand sa renunte la partea lui din apartament, iar acum sotul vrea sa le plateasca pe sora si mama sa pentru a ramane apartamentul pe numele lui.
Este posibil sa facem acest lucru? Toate acestea se vor rezolva pe cale amiabila la notar. Taxele notariale sunt mari? Si cine le plateste in mod normal?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Multumesc pentru raspuns. Nu stiu cat de mari sunt taxele si sper ca vom afla, sa stim din timp. Mai este o problema: avem 2 persoane de despagubit - una anul acesta si cealalta doar peste un an. Cum putem face sa nu platim de 2 ori taxele? Sa facem un singur act...
Actul pe care urmeaza sa il faceti se numeste partaj voluntar, prin care partile decid sa sisteze situatia de coproprietate, unul sa preia in intregime bunul, iar ceilalti sa primeasca despagubire (sulta). Actul se face cu prezenta tuturor proprietarilor (obligatoriu).
Taxele nu sunt ca la vanzare, mai bine mergeti si intrebati la un notar, aratandu-i actele de proprietate (altfel nu are cum sa deduca).
Actul il semnati si il platiti o singura data, dar trebuie sa mai urmariti o formalitate: cand primeste efectiv fiecare despagubirea care i se cuvine, sa dea o declaratie notariala ca a primit si ca nu mai are nicio pretentie. Declaratia costa putin si este cel mai bun mod de a demonstra ca v-ati indeliniti obligatia de a-i da despagubirea (numita "sulta"). La declaratie trebuie sa fie prezent numai cine a primit banii (care si semneaza), nu toata lumea.
Succesiune
camelia73
buna seara,am o nelamurire referitor la deschiderea succesiunii.Soacra mea a cumparat in 1993 un apartament ,in act este trecuta singur proprietar dar era ... (vezi toată discuția)