avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare drepturi salariale - modalitate recuperare, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare drepturi salariale - modalitate recuperare, taxa de timbru, formalitati

Bună ziua.
Aş dori să ştiu cum pot recupera nişte creanţe, provenite din drepturi salariale, care au fost eşalonate prin OUG 71/2009, dar pe care instituţia nu mi le-a acordat în totalitate. Astfel în anul 2012, creanţele trebuiau să-mi fie acordate în valoare de 5% din debitul cuvenit (stabilit prin expetiză judiciară), dar am primit doar o treime din această sumă. Am următoarele nelămuriri:
1) Cum aş putea recupera diferenţa din suma care nu mi s-a acordat?
2) Trebuie să formulez o plângere prealabilă adresată instituţiei?
3) Ce acţiune aş putea promova şi care este baza legală?
4) Dacă pot reactualiza sumele şi dacă pot cere dobânzi de penalizare, până la plata efectivă a creanţelor?
5) Acţiunea trebuie timbrată?
Vă mulţumesc ! :((
Cel mai recent răspuns: bluetender , utilizator 12:19, 23 Mai 2013
Bună ziua.
Am observat, că nu s-a răspuns la subiectul deschis de mine. M-am informat şi în continuare o să-mi expun părerea personală vizavi de aceste întrebări, deoarece consider că pe viitor aceste lămuriri vor putea fi de folos şi altora.
- Diferenţele din sumele neacordate se pot recupera urmând paşii următori:
1. Se formulează o plângere prealabilă către instituţia în cauză, după care se aşteaptă răspunsul de la aceasta( legal -30 de zile). Aici întâlnim 2 situaţii:
a) Răspuns favorabil - facem o nouă adresă către instituţie, căreia i se fixează un termen de la 15 - 30 zile, timp în care se pot achita de sumele restante;
b) Răspuns nefavorabil - ne adresăm unui executor judecătoresc, care va cere executarea silită a diferenţelor de creanţe (deoarece nu sa respectat legea, căt şi OUG 71/2009, etc).
2. Da, sumele se pot reactualiza prin expertiză judiciară.
Aşadar, creditorul poate apela la procedura încuviinţării executării silite numai după expirarea termenului de 31.12.2012 si numai în limita sumelor ce trebuiau plătite în cursul acestui an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea dreptului de a cere executarea silita picsipoc picsipoc În ianuarie 2009 mi s-a emis sentinţa civilă pentru plata unor diferenţe de sporuri de către o instituţie publică, însă instanţa nu a putut stabili ... (vezi toată discuția)
Executare silita fara rezultat paduma paduma am cerut executare silita la data de 22 iulie 2009 a unei hotariri judecatoresti, in care este vorba de cheltuieli de judecata ce au rezultat dintr-un proces ... (vezi toată discuția)
Plata despagubire ContSters146823 ContSters146823 In baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile s-a dispus si plata unei despăgubiri constând în toate drepturile salariale indexate, majorate, ... (vezi toată discuția)