qsd a scris:
Eu intrebam daca este legala constituirea unui fond de reparatii diferentiat pe categorii de proprietari in asa fel incat sa poata vota cresterea fondului de reparatii numai pt unii ( in speta pt spatiile cu alta destinatie decat locuinta).
Costurile cu reparatiile se repartizeaza pe fiecare proprietate (apartament ori spatiu cu alta destinatie) in functie de cota indiviza (suprafata utila) a fiecarei proprietati. Adica daca, de exemplu, vor trebui la fodul de reparatii 30.000 lei iar suma suprafetelor utile din bloc este de 15.000 metri patrati, inseamna ca fiecare va plati cate 2 lei/metru patrat.
Un apartament cu o camera ce are 30 m.p. va trebui sa aiba un fond de reparatii de 60 lei.
Un apartament cu trei camere ce are 70 m.p. va trebui sa aiba un fond de reparatii de 140 lei.
Un spatiu comercial de 700 m.p. va trebui sa aiba un fond de reparatii de 1400 lei.
Pana aici cred ca este evident ca obligatia egala pe metru patrat duce la o obligatie diferita pe fiecare proprietate.
Dar, analizand fondul de reparatii existent, se poate constata, de exemplu, ca unii proprietari au in acest fond sume consistente iar altii nu au nimic ori sunt chiar restantieri la reparatii.
In acest caz pe lista de plata se poate afisa doar diferenta de fond de reparatii pentru cei care nu au suficient fond.
Asa se poate ajunge ca pe lista de plata sa apara cei 1400 lei in sarcina proprietarului spatiului comercial (daca nu are deloc fond de reparatii) si "zero" lei apartamentelor care au in fondul de reparatii sume mai mari decat cele stabilite asa cum aratam mai sus.
Asadar este legala stabilirea fondului de reparatii diferentiat dar in functie de sumele necesare concret si nu de incadrarea proprietarilor in persoane fizice sau juridice, in albi sau negri, in saraci sau bogati...