avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... constituirea fondului de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

constituirea fondului de reparatii

Buna seara

Sunt proprietarul unui spatiu comercial de la parterul unui bloc. Intr-o AG a proprietarilor blocului s-a votat si s-a consemnat in procesul verbal marirea fondului de reparatii aferent societatilor comerciale si pastrarea la acelasi nivel din anul precedent a fondului de reparatii aferent spatiilor de locuit. Intrebarea ar fi : Este legala constituirea a 2 fonduri de reparatii separate, unul pentru apartamente si altul pentru spatiile cu alta destinatie decat locuinta? Am citit atat legea 230 cat si hg 1588 si nu am gasit raspuns la aceasta intrebare. In cazul in care se refera la un fond de rulment si unul de reparatii este posibil ca la acesta din urma sa contribuie numai spatiile comerciale? Oare cheltuielile repartizate pe cota indiviza se pot aplica diferentiat proprietarilor? Valoarea fondului de reparatii cum se stabileste si mai ales in baza caror documente? Daca acest fond de reparatii este aprobat de AGP la propunerea comitetului si platit doar de societatile comerciale ma intreb ce ii opreste sa voteze niste sume incomensurabile. Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
qsd, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:14, 16 Aprilie 2013
Nu este legal daca aceasta diferentiere se face fara logica.
Este legal daca este necesar cumva un fond mai mare pentru unii si un fond mai mic pentru altii si-am sa ma explic.
Fondul de reparatii se constituie pentru realizarea lucrarilor de reparatii a proprietatii comune asa cum prevede art. 45 din L 230/2007 si art.24 din HG 1588/2007. In adunarea generala se aproba bugetul de venituri si cheltuieli care cuprinde distinct valoarea lucrarilor planificate a se efectua.
Daca, de exemplu, se hotaraste modernizarea liftului la o scara din cel 7 scari din bloc, lucrare ce ar costa 50.000 lei, este normal ca valoarea acestei lucrari sa se repartizeze doar proprietarilor acelei scari si in cadrul scarii doar proprietarilor de apartamente, nu si agentilor economici care sunt la parterul blocului si care nu au acces in casa scarii, nu au acces la lift.
In aceasta situatie constituirea fondului de reparatii se face diferentiat. Daca pe intreaga asociatie, de exemplu, se va contribui cu 1,5 lei/mp, pe scara cu modernizarea liftului si numai pe apartamente, se va contribui cu 1,5 + 7,25 lei/mp = 8,75 lei/mp, suma necesara atat pentru reparatiile comune pe bloc dar si necesara pentru modernizarea liftului pe o scara. Proprietatea comuna este comuna dar nu intotdeauna pentru tot blocul existand proprietate comuna a blocului, a unei scarii, a unui tronson sau comuna doar pentru doi proprietari. Si-atunci necesarul de bani pentru reparatii (fondul de reparatii) poate fi diferentiat de la caz la caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura stabilire cota parte indiviza avantaj avantaj In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Nelamurire la formula cotei indiviza marlenus71 marlenus71 formula este clara pt. calcul : suprafata utila a apt. / suma suprafetelor utile x 100. nelamurirea mea este referitor la ,, suma suprafetelor`` - se refera la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu ascensorul bellefille bellefille Buna seara. Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si ... (vezi toată discuția)