buna ziua,
am si eu un copil care face 2 ani in iunie anul acesta si as vrea sa imi pastrez si ultima luna de indemnizatie. tatal lui nu a realizat venituri 12 luni consecutiv inainte de nasterea acestuia si nici in ultimele 12 luni asa ca nu vad cum ar putea beneficia de luna de concediu si nu vreau sa o pierd eu. tinand cont ca peste 4 zile intervine termenul de 60 de zile in care ar trebui sa anunte ca renunta la concediu nu stiu ce sa fac. el nu renunta el nu poate beneficia. cum fac? ce fac? am crezut initial ca daca copilul meu s-a nascut inainte de intrarea acestei legi care iti forteaza drepturile nu voi fi afectata dar se pare ca nu e cazul dupa cum citesc aici. va rog mult ajutati-ma.
Referitor la faptul ca tatal nu indeplineste conditiile de acordare a CIC.
Daca declaratia + adeverinta nu au fost depuse la data depunerii initiale a dosarului, cu cat timp inainte de a expira CIC 2 ani trebuie depuse actele in cauza, a.i. sa nu se piarda indemnizatia pe ultima luna?
Si declaratia in cauza e o declaratie pe proprire raspundere din care sa reiasa ca tatal nu a realizat venituri supuse impozitului 12 luni anterioare nasterii copilului? Iar adeverinta despre care vorbiti se solicita de la finante?
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.4^1
.....
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.
....
(9) În situaţia în care persoana îndreptăţită prevăzută la alin. (1) nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, potrivit alin. (7), dacă nu se înregistrează situaţia prevăzută la alin. (6). În situaţia în care persoana îndreptăţită nu anunţă, concediul şi indemnizaţia sau, după caz, acordarea stimulentului de inserţie se reduc, din oficiu, cu o lună.
....
Problema e ca salariata in cauza se afla in CIC pana in 11.09.2016 si am sunat la Primarie unde mi s-a comunicat faptul ca declaratia sotului ar fi trebuit depusa cu o luna inainte de 11.08, ca sa poata beneficia pe ultima luna de indemnizatie..
Si nu stiam daca e acelasi termenul pt depunerea dosarului (1 luna CIC pt tatal) sau pt declaratia din care reiesea ca nu are venituri.