Buna ziua. Problema mea este urmatoarea:
Unui prieten i-a fost retinut permisul de conducere pentru o contraventie. Ulterior a facut contestatie, iar dupa depunerea contestatiei a luat un certificat de grefa el stiind ca poate circula doar cu certificatul. Nu cred ca s-a dus la politie sa declare ca a facut contestatie si sa le arate certificatul de grefa. Apoi si-a pierdut actele, printre care si cerfificatul de grefa, si a fost oprit in trafic. A incercat sa explice politistului ca are de fapt un certificat de grefa cu care poate circula, dar politistul i-a zis ca va incepe cercetarea penala pentru conducere fara permis. Peste cateva zile a gasit certificatul de grefa pierdut, sau s-a dus si a scos altul, nu stiu exact, si l-a depus la politie. Acum cateva zile politistul i-a spus ca procurorul a decis inceperea urmarii penale pentru conducere fara permis si l-a chemat la politie sa mai dea o declaratie, cica a cerut procurorul sa mai dea o declaratie.
Daca ma puteti ajuta, ce ar fi de facut acum? Odata ce s-a dat rezolutie de incepere a urmaririi penale se poate da scoatere de sub urmarirea penala, sau se poate reveni asupra rezolutiei de incepere a urmaririi penale? Ce ar trebuie sa faca in continuare?
Multumesc mult.
Certificatul de grefa nu tine loc de permis de conducere!
Este clar ca la momentul controlului in trafic, acesta avea permisul de conducere suspendat, fiind incidente in acest caz prevederile legale ce se refera la conducerea cu permisul suspendat.
Conducerea unui autovehicul cu permisul suspendat, constituie infractiune.
Ar trebui sa mearga la procuror insotit de un avocat si, poate va obtine o scoatere de sub urmarirea penala cu aplicarea art.18 indice 1, fapta nu prezinta pericol social.
... asta se poate numai daca nu are antecedente penale!!!!!
Multumesc mult. Nu, nu are antecedente penale. Aha, inteleg, nu conteaza daca ai depus contestatia la faptul ca ti s-a ridicat permisul, conteaza sa te duci la politie sa ii anunti ca ai depus acea contestatie si ei iti vor da permisul inapoi pe perioada cat se judeca acea contestatie a ta. Presupun ca am inteles bine, multumesc mult din nou.
OUG195
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti. (3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. – modificarea acestui alineat intră în vigoare la 30.11.2010
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie este certificatul de grefa.
Am inteles. De destept ce ce nu s-a dus la politie, a crezut ca ajunge doar sa aiba certificatul de grefa la el. Dar acum, dosar penal, parca e cam mult. Altceva nu mai e de facut? Doar sa ceara scoaterea de sub urmarirea penala tinand cont ca fapta nu reprezinta pericol social?
ce e de facut? sa solicite un ajutor specializat adica sa isi angajeze un avocat care sa il consilieze si reprezinte in fata procurorului. avand in vedere ca nu cunoaste legislatiea nu poate sa se duca la procuror si sa declare "nu am stiut ca nu am voie sa conduc cu certificatul de grefa" .
SUP, NUP IUP le stabileste procurorul, nu pot fi solicitate de "impricinat"