avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... boxa subsol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

boxa subsol

buna ziua ,am o boxa la subsol ,as dori sa imi fac intrare din spatele blocului .ce acte ,si daca am voie sa sparg peretele de rezistenta .
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:49, 14 Aprilie 2013
Nu aveti voie sa operati modificari care sa intereseze structura de rezistenta a imobilului.decat cu acordul asociatieid e proprietari si in baza autorizatiei de constructie si certificat de urbanism enis de autoritatea locala
Pentru boxa detineti documente legale care atesta calitatea dvs de proprietar ?
nu cred ca e trecut .da cu toate actele in regula am voie sa fac o usa in structura blocului pe lateral .
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
viorelrds, utilizator
Conform Deciziei CCR 1514 / ian.2012.nici o parte din proprietatea comuna nu se poate vinde
Pentru utilizare provizorie a unui spatiu parte comuna puteti obtine de la comitetul asociatiei de proprietari contract de locatiune sau concesiune asupra acestui spatiu cu conditia de a avea acordul a 50% + 1 din proprietarii de pe scara si.a proprietarilor direct afectati,
Puteti negocia incheierea de contarct cu asociatia/comitetul executiv, prin care dobanditi dreptul provizoriu de folosinta in schimbul unei sume lunare, trimestriale, anuale .

Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.

Institutia proprietatii comune este reglementata prin Codul civil la art. 631-686
Coproprietatea asupra partilor comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente
Daca intr-o cladire sau intr-un ansamblu rezidential exista spatii cu destinatie de locuinta sau cu alta destinatie avand proprietari diferiti, partile din cladire care, fiind destinate intrebuintarii spatiilor respective, nu pot fi folosite decat in comun sunt obiectul unui drept de coproprietate fortata.
Sunt considerate parti comune:
 terenul pe care se afla cladirea, compus atat din suprafata construita, cat si din cea neconstruita necesara, potrivit naturii sau destinatiei constructiei, pentru a asigura exploatarea normala a acesteia; pentru eventuala suprafata excedentara proprietarii sunt titularii unei coproprietati obisnuite;
 fundatia, curtea interioara, structura, structura de rezistenta, peretii perimetrali si despartitori dintre proprietati si/sau spatiile comune, acoperisul, terasele, scarile si casa scarilor, holurile, pivnitele si subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apa, centralele termice proprii si ascensoarele;
 instalatiile de apa si canalizare, electrice, de telecomunicatii, de incalzire si de gaze de la bransament/racord pana la punctul de distributie catre partile aflate in proprietate exclusiva, canalele pluviale, paratrasnetele, antenele colective, precum si alte asemenea parti;
 alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.
 cosurile de fum si de aerisire, precum si spatiile pentru spalatorii si uscatorii sunt considerate parti comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizeaza aceste utilitati in conformitate cu proiectul cladirii.
Partile comune pot fi atribuite coproprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti coproprietari, cu acordul a doua treimi din numarul coproprietarilor si al cotelor-parti sau de catre adunarea generala a asociatiei de proprietari, acolo unde exista, cu aceeasi majoritate.
Înstrainarea sau ipotecarea cotei-parti nu se va putea face decat odata cu dreptul asupra spatiului care constituie bunul principal.
În lipsa unei stipulatii contrare existente in titlurile de proprietate, cotele-parti se stabilesc prin raportarea suprafetei utile a fiecarui spatiu locativ la totalul suprafetei utile a spatiilor locative din cladire.
De regula, fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune, in proportie cu cota sa parte.
Coproprietarii sunt obligati sa permita accesul in spatiile care constituie bunuri principale pentru efectuarea lucrarilor necesare conservarii cladirii si intretinerii partilor comune; in cazul distrugerii cladirii in intregime sau intr-o proportie mai mare de jumatate din valoarea ei, orice coproprietar poate, in lipsa unei intelegeri contrare, sa solicite vanzarea la licitatie publica a terenului si a materialelor de constructie care au rezultat.
Încetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti facandu-se prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
Imobilul, respectiv partea din imobil care rezulta din incetarea destinatiei folosintei comune se inscrie in mod corespunzator in cartea funciara pe baza documentatiei cadastrale intocmite in acest scop. În cazul cladirilor cu mai multe etaje ori apartamente sau in cazul ansamblurilor rezidentiale formate din locuinte individuale, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care exista proprietati comune si proprietati individuale, este obligatorie constituirea asociatiei de proprietari, care se organizeaza si functioneaza in conditiile Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.


HG nr 1588/2007Art. 13
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul asociatiei de proprietari.
(3) Orice modificare a proprietatii individuale se va aduce la cunostinta asociatiei pentru inscrierea in jurnalul evenimentelor din cartea tehnica a constructiei, prin depunerea in copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de receptie si a schitelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare unei parti din proprietatea comuna a unui condominiu? ionescucarmen ionescucarmen exista posibilitatea ca in cadrul adunarii generale sa se hotarasca vanzarea unei boxe din subsol catre un proprietar de apartament din bloc. daca da, cum ar ... (vezi toată discuția)
Amenajare beci bloc pmeli pmeli Daca vreau sa amenajez in beciul blocului o boxa pentru mine am nevoie de caordul vecinilor? (vezi toată discuția)
Constructie boxe subsolul blocului zoltar zoltar Buna ziua, Am construit impreuna cu mai multi locatari boxe la subsolul blocului. Boxele sunt din caramida sau BCA la care s-a pus o usa metalica fara sa ... (vezi toată discuția)