buna ziua!
din dorinta de a cunoaste cat mai bine legislatia muncii ,si a lua cele mai bune decizii,apelez din nou la specialistii acestui forum,dorind totodata sa le multumesc!
Doresc o solutie la urmatoarea speta:
intr-o unitate sa desfiintat un loc de munca,iar angajatul a fost instiintat in scris,dar a renuntat sa semneze.
Care este procedura corecta ,atunci cand se desfiinteaza un loc de munca?Angajatorului ,ii revine obligativitatea sa-i ofere angajatului alt post?Daca da,ce se intampla in cazul in care,angajatorul nu-i ofera alt post vacant ,in cadrul companiei ,iar ulterior angajeaza pe altcineva?
Si o ultima intrebare,esentiala,legata de aceasta speta:
Daca instiintarea de preaviz,pe care angajatul refuza sa o semmneze,este trimisa prin posta,cand incepe sa curga termenul de preaviz,care este formularea corecta a instiintarii,cu cate zile inainte trebuie trimisa si ce se intampla in cazul refuzului de a primi scrisoarea de recomandare?
va multumesc!
In practica, procedura concedierii pentru desfiintarea postului este urmatoarea:
1. Se instiinteaza salariatul ca incepand cu data de ... intra in preaviz de 20 de zile lucratoare, urmand ca la expirarea termenului de preaviz sa fie concediat in baza art.65 C.mun.
2. La terminarea preavizului, se emite decizia de concediere in baza art.65 C.mun. care se comunica salariatului . Decizia se depune la ITM in termen de 5 zile de la data perfectarii acesteia.
În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat. asadar, art. 65 nu reglementează în sarcina angajatorului obligaţiile de diligenţă de a oferi salariatului care urmează a fi concediat un alt loc de muncă vacant.
Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post. Insa,este posibila angajarea unei alte persoane pe un alt post diferit de cel desfiintat.
Termenul de preaviz incepe sa curga de la data prevazuta in instiintare.
va multumesc!
doresc sa intreb,ce se intampla insa,in cazul in care ,angajatul ce a refuzat sa semneze instiintarea,refuza sa semneze instiintarea trimisa cu recomandata?
cum va curge termenul de preaviz in acest caz,avand in vedere ca se refuza primirea recomandatei?
Nu are relevanta daca semneaza sau nu acea instiintare .... pe plicul care se intoarce trebuie sa scrie ca refuza semnarea sau altceva de catre factorul postal.
Termenul de preaviz incepe sa curga de la data specificata in instiintare.
Desfiintare post
twinkle23
Buna ziua,
Poate sa-mi spuna cineva unde gasesc motivele legale pentru care se pot desfiinta posturile de munca si care este procedura corecta pentru ... (vezi toată discuția)
Restructurare post
mariamt
Am fost instiintata de restructurarea postului meu in cadrul companiei printr-o decizie interna; s-au mentionat conditiile economice si reorganizarea companiei ... (vezi toată discuția)