Buna ziua. Am urmatoarea speta:Un fost angajat al societatii datoreaza unitatii o suma de bani (reprezentand contravaloarea zilelor de concediu platite de catre unitate , pe care acesta nu le-a mai efectuat) cum poate fi aceasta recuperata, avand in vedere ca Nota de lichidare i-a fost semnata cu mentiunea ca nu mai are nici o datorie fata de societate. Precizez ca acesta a fost notificat sa se prezinte la caserie pentru a achita suma (124 lei), insa notificarea ne-a fost returnata.
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt: - acordul părţilor;
- acţiunea în justiţie, care se depune la Tribunalul in raza caruia are sediul angajatorul si este scutita de plata taxelor judiciare.
Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Incetare cim
gluten
Daca angajatul refuza sa semneze nota de lichidare - si-a dat demisia ,dar are o suma de achitat catre angajator - toate actele eliberate din partea unitatii ... (vezi toată discuția)