avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Neacceptarea in instanta a recunoasterii vinovatiei ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Neacceptarea in instanta a recunoasterii vinovatiei inculpatului

Buna ziua. As vrea sa stiu daca urmatoarea situatie este posibila: in cazul unui recurs (infractiunea de vatamare corporala din culpa, accident auto, inculpatul isi recunoaste vina) daca inculpatul isi recunoaste vina, se poate ca si completul de judecata sa respinga acest aspect? In cazul despre care va scriu inculpatul a fost condamnat la 1 an si 4 luni cu executare, la recurs si-a recunoscut vina insa sentinta definitiva a ramas tot pe 1 an si 4 luni, adica nu s-a mai scazut o treime din pedeapsa. Se poate intampla si asa?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:11, 24 Mai 2013
Inculpatul a fost prost sfătuit ori a avut avocat din oficiu, care a făcut apărarea conform indicaţiilor inculpatului, adică acelaşi lucru, în mare. Trebuia sa se prevaleze de 320 indice 1, de la fond, degeaba în recurs a dat declaraţie că recunoaşte fapta.
subscriu la ce a spus colegul de mai sus.cererea facuta de inculpat a fost facuta tardiv si de aceea nu a fost luata in considerare
In recurs degeaba isi recunoaste vinovatia deoarece nu se mai aplica art 320 ind 1 CPP.
Putea sa faca acest lucru in fata instantei.

Pe de alta parte, se poate sa ramana la aceeasi pedeapsa si daca isi recunoaste vinovatia si se aplica art 320 ind 1 CPP.

Sa va dau un exemplu, un trafic de persoane foarte urat facut.
Instanta nu a vrut sa aplice o pedeapsa stric cu scadere la 1/3 si a aplicat o pedeapsa mai mare.A plicat pedeapsa sub minimum special dar extrem de greu si cu mare strangere de inima...pentru care era un trafic de persoane foarte urat facut...

Concluzia este ca art 320 ind 1 CPP se aplica in general in mod inteligent si nu in mod absurd deoarece se poate ramane la minimumul pedepsei sau se poate aplica chiar si peste acest minim.

Ca sa aflati exact ce sa intamplat vorbiti cu avocatul dvs. deoarece nu e clar daca s-a aplicat sau nu art 320 ind CPP in cazul dvs.
abia acum am facut rost de decizia de la recurs, scrie asa: aparatorul inculpatului solicita instantei de a se pronunta cu privire la cererea apararii de a intreba pe inculpat daca doreste aplicarea procedurii prev de art 320/1. Instanta uneste aceasta cerere cu fondul.

Ce inseamna asta?

Multumesc
In principiu recunoasterea vinovatiei se poate face inainte de citirea actului de sesizare(momentul inceperii cercetarii judecatoresti).Insa daca ati fost trimis in judecata inainte de aparitia legii 202/2010,si inca nu s a pronuntat o hotarare definitiva in cauza,recunoasterea vinovatiei se poate lua in calcul si daca acum sunteti in recurs sau apel.Asta nu presupune ca instanta sa va si dea obligatoriu reducerea pedepsei cu 1/3,chiar daca v-ati recunoscut vinovatia
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
catalin1980, utilizator

Alte discuții în legătură

320 ind 1 in recurs. iccj ContSters241638 ContSters241638 Ieri am avut ultimul termen la ICCJ intr-un caz de dosar de infractiuni informatice pentru care am fost condamnat la pedeapsa de 5 ani inchisoare. In apel am ... (vezi toată discuția)
Art.320 ind.1 c.proc.pen.-pot sa revin asupra recunoasterii vinovatiei in apel? gemi gemi in instanta de fond sa mers pe art 320 ind 1 dar sa primit pedepsa max acum suntem la faxa de apel mai pot renunta as vrea neaparat sa se judece dosarul ... (vezi toată discuția)
Recurs - art. 320 cpp RobertSD RobertSD Am fost achitat pentru OUG 195/2002 art . 87, proces in cadrul caruia am facut cerere pentru art. 320 cpp. Am primit amenda administrativa in valoare de 1000 ... (vezi toată discuția)