avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs - Art. 320 cpp
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs - Art. 320 cpp

Am fost achitat pentru OUG 195/2002 art . 87, proces in cadrul caruia am facut cerere pentru art. 320 cpp. Am primit amenda administrativa in valoare de 1000 lei, solutie la care parchetul a facut recurs, motivand faptul ca art. 320 atrage o condamnare (inchisoare, amenda penala, etc). As dori sa stiu ce aparare as putea avea in acest caz, daca exista o interpretare a legii pe care o pot folosi in favoarea mea.

art. 320 cpp
"Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii."

Multumesc in avans.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2012
RobertSD, utilizator
Cel mai recent răspuns: Robert Silbermann , Avocat 12:05, 26 Octombrie 2012
Dupa parerea mea nu este obligatoriu ca in cazul recunoasterii faptei in conditiile art 320 ind 1 CPP sa nu se poata aplica o amenda administrativa.

Chiar ieri m-am gandit la acest aspect, dar clientul nu s-a dovedit interesat sa continui cercetarile juridice ca sa va pot da un raspuns mai cert.

Nu am intalnit niciun precedent in acest sens pana in prezent.
Litereatura juridica pare sa considere ca este obligatorie aplicarea unei pedepse penale daca retin eu bine.

E posibil ca in cazul in care nu va aparati corespunzator sa aiba dreptate parchetul.Adica sa se admita recursul parchetului.
Situatia juridica este undeva la limita si orice varianta este posibila, diferenta putand fi facuta doar in functie de argumentele acuzarii si ale apararii.
Se merita sa incercati sa va angajati avocat pentru ca altfel eu am banuiala ca va obtine castig de cauza parchetul.
Recursul parchetului poate viza mai multe aspecte si daca nu veti fi aparat corespunzator veti cadea in capcana parchetului.
Daca cererea a fost admisa atunci instanta trebuia sa pronunte o condamnare a dvs. , asa cum a motivat parchetul, nu sa admita cererea si sa dispuna inlocuirea raspunderii penale aplicand o amenda administrativa. Acest lucru rezulta cu claritate din alin 7 al art 320^1 si nu lasa loc de interpretare. Instanta ori trebuia sa va condamne la o pedeapsa cu inchisoarea, chiar si cu suspendare, ori sa va aplice o amenda penala daca infractiunea savarsita prevede aceasta pedeapsa, ori sa va respinga cererea pt aplicarea art 320^1 si sa dispuna inlocuirea raspunderii penale aplicandu-va o amenda administrativa. In aceasta situatie parchetul are dreptate si nu vad ce interpretare v-ar ajuta. Oricum avand in vedere ca instanta considera ca e de ajuns o amenda administrativa pt fapta savarsita de dvs. nu este cazul sa va faceti griji ca veti primi o pedeapsa cu executare.
Cred ca cea mai buna aparare a dvs era sa cereti achitarea pt lipsa pericolului social al faptei (art 10 lit b^1 Cpp)nu sa cereti aplicarea art 320^1 pt ca in consecinta ati cerut si condamnarea dvs. prin acea cerere.
S-a contuarat o opinie la la nivelul ICCJ (există hot. în acest sens) prin care se acceptă că în cazul admiterii cererii de aplicare a procedurii prevăzută de art. 320 ind. 1 Cpp să se poată dispune achitare pe art. 18 ind. 1 C.pen. (lipsa pericolului social concret).

Din câte știu este singurul caz de achitare care se poate dispune în cazul în care se aplică art. 320 ind. 1 Cpp.
Problema a fost ca nici eu, nici avocatul meu nu ne asteptam sa fiu achitat, in consecinta am cerut art. 320, sper sa pot mentine solutia si la recurs.

Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
RobertSD, utilizator
Patrick_ a scris:

S-a contuarat o opinie la la nivelul ICCJ (există hot. în acest sens) prin care se acceptă că în cazul admiterii cererii de aplicare a procedurii prevăzută de art. 320 ind. 1 Cpp să se poată dispune achitare pe art. 18 ind. 1 C.pen. (lipsa pericolului social concret).

Din câte știu este singurul caz de achitare care se poate dispune în cazul în care se aplică art. 320 ind. 1 Cpp.


Ar fi interesant sa vedem aceasta hotarare in care ICCJ ar nesocoti dispozitiile legii, care cer in mod imperativ condamnarea inculpatului prin admiterea cererii. Sa ne amintim ca o condamnare inseamna aplicarea unei pedepsele, pedepsele care sunt prevazute in Cp (detentiunea pe viata, inchisoarea sau amenda penala), amenda administrativa nu e o pedeapsa conform Cp, iar lipsa pericolului social impune achitarea. Credeti ca o puteti posta?

Alte discuții în legătură

320 ind 1 in recurs. iccj ContSters241638 ContSters241638 Ieri am avut ultimul termen la ICCJ intr-un caz de dosar de infractiuni informatice pentru care am fost condamnat la pedeapsa de 5 ani inchisoare. In apel am ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare juridica KINGA LUPEA KINGA LUPEA La judecarea in prima instanta a infractunii de omor calificat am solicitat in favoarea inculpatului aplicarea art.320 indice 1 C.proc.pen dar inainte am ... (vezi toată discuția)
Art. 320 ind. 1 cpp - judecata in cazul recunoasterii vinovatiei andreea_maria andreea_maria Ce parere aveti despre modul in care a fost redactat acest articol? Probleme ce pot sa apara cu ocazia aplicarii acestui articol? (vezi toată discuția)