avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art. 320 ind. 1 CPP - Judecata in cazul recunoasterii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art. 320 ind. 1 CPP - Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei

Ce parere aveti despre modul in care a fost redactat acest articol? Probleme ce pot sa apara cu ocazia aplicarii acestui articol?
Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 00:55, 16 Noiembrie 2012
Acest articol a fost adoptat pentru a degreva activitatea foarte aglomerata a judecatorilor pe fond.
Partea buna e ca nu se mai pierde timp si bani, pentru administrarea probelor in cazul infractiunilor recunoscute inca de la inceput.
Aspecte mai putin favorabile sunt cele referitoare la faptul ca judecatorul practic nu mai judeca dosarul respectiv, nu mai are timp sa studieze personalitatea inculpatului si se transforma pur si simplu intr-o persoana care aplica o pedeapsa.
Un alt dezavantaj care poate surveni e faptul ca in cazul mergerii pe calea procedurii obisnuite, este posibil ca judecatorul sa fie pe undeva nemultumit ca in loc sa finalizaze dosarul de la primul termen trebuie sa mai administreze probe.
Tot aici as mai mentiona faptul ca si inculpatul tinde sa mearga pe procedura simplificata, pentru a beneficia de reducerea pedepsei, si nu datorita faptului ca a constientizat gravitatea faptei...
In titlul marginal se vorbeste despre recunoasterea vinovatiei, iar in alin (1) se spune ca inculpatul poate declara savarsirea faptelor. Daca faptele respective, recunoscute de catre inculpat, nu sunt infractiuni, care e solutia, avand in vedere faptul ca in alin. (7) se spune ca instanta va pronunta condamnarea inculpatului? La fel, daca dupa admiterea cererii de judecata in cazul recunoasterii vinovatiei se constata ca fapta este prescrisa, ce se intampla?
Din moment ce recunoaste faptele retinute in rechizitoriu inseamna ca acelea sunt infractiuni, altfel nu s-ar afla in judecata. Daca recunoaste faptele nu inseamna ca se admite si cererea pe 320^1, intanta poate respinge cererea si judeca dupa procedura obisnuita administrand probele pt a se lamuri cu privire la cauza in situatia in care exista unele dubii cu privire la cele retinute in rechizitoriu sau la recunoasterea faptelor.
Este falsa afirmatia domnisoarei sau doamnei Olimpia.

Daca fapta nu constituie infractiune inculpatul nu poate fi condamnat.
Nu inculpatul hotareste daca fapta savarsita este sau nu infractiune.
Inculpatul recunoaste faptele care pot fi si fapte civile.

Problema se pune cu privire la o fapta civila sau la o fapta penala care sa fie infractiune.

Este greoi si discutabil textul de lege.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
Robert Silbermann, Avocat
Va rog sa mai citit o data ce am scris. Nu am afirmat ca va fi condamnat chiar daca fapta nu contituie infractiune. Am spus ca faptele retinute in rechizitoriu constituie infractiuni ( cel putin in opinia procurorului ) ca altfel nu ar fi fost trimis in judecata, iar daca ulterior instanta constata ca actiunea penala este totusi lipsita de temei sau de obiect in baza art 10 Cpp nu va admite cererea ci o va respinge.

Faptul ca legiuitorul a introdus intitutia recunoasterii vinovatiei este o initiativa foarte buna, dar textul trebuie sa mai fie lucrat. Poate ca in Noul Cod de procedura penala va fi redactat intr-o alta maniera care sa nu va mai naste atat de multe controverse.
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
ContSters178374, utilizator

Alte discuții în legătură

Recurs - art. 320 cpp RobertSD RobertSD Am fost achitat pentru OUG 195/2002 art . 87, proces in cadrul caruia am facut cerere pentru art. 320 cpp. Am primit amenda administrativa in valoare de 1000 ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea in totalitate a faptelor din rechizitoriu art. 320 indice 1 c.pr.pen. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In art 320 ind. 1 alin 2 C.pr.pen. se prevede ca nu se admit decat inscrisuri in circumstantiere. Daca se depun insa inscrisuri care combat faptele descrise ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare juridica KINGA LUPEA KINGA LUPEA La judecarea in prima instanta a infractunii de omor calificat am solicitat in favoarea inculpatului aplicarea art.320 indice 1 C.proc.pen dar inainte am ... (vezi toată discuția)