avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general casa de marcat?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

casa de marcat?

daca o firma presteaza un serviciu atat catre populatie cat si ptr persoane juridice, mai exact montare tamplarie pvc este obligata sa foloseasca casa de marcat fiscala?
conform art 2 litera "o" - efectuarea lucrarilor de constructii, reparatii, amenajari si intretinere de locuinte - din OG 28/1999
ma gandesc ca se excepteaza de la art. 1, fapt pentru care nu sunt obligata sa folosesc casa de marcat
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
gabi.artis, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabi.artis , utilizator 13:44, 27 Februarie 2009
Conform OUG 28/1999 rep.:
Art. 1
(1)Agentii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Art. 2
Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1):
..........................................................................................................................................................
o)efectuarea lucrarilor de constructii, reparatii, amenajari si întretinere de locuinte;
..........................................................................................................................................................

Daca activitatea dvs. este inscrisa la codul CAEN privind lucrari de constructii, amenajari si intretinere de locuinte, atunci, desigur, veti fi exceptat de la art.1 din OUG nr.28/1999 rep. mai precis de la obligatia de a utiliza pentru livrarile catre populatie casa de marcat.
adica cod CAEN 4332 SE INCADREAZA LA ART 2 ALIN O?

Avand in vedere ca, codul CAEN - CLASA 4332 - Lucrari de tamplarie si dulgherie, face parte din :

SECTINEA F - CONSTRUCTII
DIVIZIUNE 43 - Lucrari speciale de constructii
GRUPA 433 - Lucrari de finisare
CLASA 4332 - Lucrari de tamplarie si dulgherie

adica tine de efectuarea lucrarilor de CONSTRUCTII, s-ar parea ca acest COD se incadreaza la exceptiile prevazute de art.2, lit o) din OUG nr.28/1999 rep. privind utilizarea \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"caselor de marcat\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\",

DAR
Cum la noi in Romania totul este neclar, daca citim Ordinul 601/2002 privind actualizarea CAEN, o sa vedem aici ca la SECTIUNEA F- CONSTRUCTII , Diviziunea 45, contine niste excluderi printre care se numara si Fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii, asta inseamna ca desi Fabricarea de elemente de tamplarie si dulgherie pentru constructii este inclusa la Sectiunea F - CONSTRUCTII, totusi nu se incadreaza in activitatea de constructii. Sigur Diviziunea 45, prin Ordinul 337/2007 a fost recodificata, dar Ordinul 601/2002 nu este modificat corespunzator el a ramas neschimbat.

NOTA:
(Este cunoscut ca in aplicarea masurilor de simplificare aplicate de art. 160 din Codul fiscal - asa zisa TAXARE INVERSA, Ministerul de Finante a emis Ordinul nr.155/2007 , ordin prin care se spunea ca se aplica masurile de simplificare pentru toate activitatile de Constructii prevazute la SECTIUNEA F din codul CAEN, mai putin pentru excluderile prevazute in cadrul grupelor si claselor.)

Iata cum o chestiune aparent simpla este de fapt complicata. Asa - i la NOI !

CONCLUZIE:
Eu as putea sa va spun ca activitatea dvs. este de constructii si ca prin urmare va incadrati la exceptia de a utiliza casa de marcat prevazuta de art.2, lit.o) din OUG nr.28/1999 rep., dar NU POT. Pentru ca, pe rationamentul din paranteza de mai sus, ar putea sa vina un \\\\\\\"organ fiscal\\\\\\\" sa zica cu activitatea dvs. face parte din excluderile DIVIZIUNII F si ca nu intra sub incidenta art.2, lit. o) din OUG 28/1999 rep. Ei bine, ar mai putea sa va intrebe daca geamurile le fabricati dvs. insiva sau le luati gata fabricate si ajungand la concluzia ca nu faceti decat sa le montati si atunci s-ar putea sa va incadreze nu la activitati de CONSTRUCTII ci la PRESTARI DE SERVICII, etc.

PRIN URMARE,
Va sfatuiesc sa faceti o adresa la Ministerul Finantelor si sa solicitati lamurirea punctuala a acestui aspect. E mai \"sanatos\" !
multumesc . a facut aceasta adresa acum 2 saptamani, urmeazaa primesc raspunsul, dar sunt convinsa de acum ca nu va fi concludent si va fi un raspun interpretabil
noi nu fabricam, deci cod CAEN vechi este 4542 si nu se exclude asa cum ati mentionat

4542 Lucrari de tamplarie si dulgherie
Aceasta clasa include:
- montarea de elemente de tamplarie si dulgherie, produse de terti, din
lemn sau alte materiale ca: usi, ferestre, tocuri de usi si ferestre,
elemente pentru bucatarii, trepte de scari, accesorii pentru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de marcat hori21 hori21 Buna ziua, Doresc sa infiintez un SRL,cod CAEN 4332 Lucrari de tamplarie si de dulgherie,mai precis: montare,reglare,reparare termopane .Doresc sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Doresc sa înființez un pfa . Maianu Maianu Doresc sa înființez un PFA . Ma puteți indruma ce coduri CAEN trebuie sa aleg pentru recondiționat uși ( vopsit și colantat) și pentru recondiționat ... (vezi toată discuția)