Sunt bolnava de diabet de 11 ani. Anul trecut, pe 19 aprilie m-am angajat pe perioada nedeterminata la o firma privata. Le-am adus la cunostiinta inca de la angajare patronilor despre boala mea.
In aceasta perioada de un an am avut in total 15 zile de concediu medical, in diverse perioade, cand chiar nu am fost in stare sa fiu la birou din cauza fluctuatiilor de glicemie. De fiecare data am avut adeverinta medicala in regula. Acum, dupa o absenta de 3 zile mi-a fost pusa in vedere desfacerea contractului de munca, incepand cu 30 aprilie motivul fiind faptul ca "nu sunt de incredere, data fiind boala mea". Mi-au promis 3 salarii compensatorii...si inca nu stiu ce o sa scrie pe decizie ...sau care o sa fie forma legala prin care ma arunca in strada pentru ca sunt bolnava....
Am o singura intrebare: am dreptul la somaj? sau cumva se scad zilele de concediu....si pentru cateva zile nici macar somera nu pot sa fiu?
Este o incalcare grava a drepturilor mele, dar nu-i pot da in judecata pentru ca i-as face rau cu siguranta prietenului meu (nu suntem casatoriti legal) care lucreaza in aceeasi firma.
Va multumesc si astept cu interes sfaturile celor avizati!
Cu stima,
Gabriela S
Aveti dreptul la somaj,cu conditia ca sa fi realizat stagiu de cotizare cel putin 12 luni,din ultimele 24 de luni lucrate,iar incetarea raporturilor de munca sa nu fie din vina dvs.ptr.neindeplinirea necorespunzatoare a atributiilor din fisa postului sau initiativa incetarii c.i.m.sa nu va apartina (demisie,acordul partilor).
Motivul incetarii-boala nu impiedica dreptul de a beneficia de indemnizatia de somaj.
Pe de alta parte,concedierea pe motiv de boala,este discriminatorie si puteti sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si ITM-ul.
Va doresc multa sanatate!
Sunt prea mica ca sa ma lupt cu ei.
Mai nou am aflat ca vor sa-mi inchida gura cu 2.5 salarii compensatorii si sa semnez cu acordul partilor, deci nu se poate pune problema de somaj.
In acest caz, daca refuz....ce sanse am eu fara bani pentru avocat si cam ce/cat pot sa castig?
Ii amendeaza ITM-ul si viata lor merge inainte, au contract cu o mare casa de avocatura care-i scoate din orice.
Asta e tara in care traim!
Doar ca fapt divers, pentru cultura mea, cam care ar fi forma de proces pe care o pot intenta si cam care sunt sansele sa castig ceva pentru a-mi asigura traiul pe macar urmatoarele 6 luni?
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
...
Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art.61 lit.b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
...
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
2. Asadar exista si posibilitatea legala de a va concedia, din cauza bolii, care nu va mai permite sa va indepliniti atributiile si, in acelasi timp, o astfel de concediere va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
Eu nu cred ca exista Case mari de avocatura , ci un sistem de justiie neortodox ... nu va faceti griji cu aceste case de avocatura, multe din ele sunt doar cu numele, iar cu legea si cu practica mai putin ...
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, intr-adevar, nu va dreptul la somaj ...
In cazul dvs, este vorba despre un litigiu de munca ....art.61 lit.c C.mun. are la baza o decizie medicala a organelor competente de expertiza medicala cu privire la capacitatea dvs de munca ... prin urmare, simplu fapt ca stie ca suferiti de o boala nu face incident acest articol.