avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecarea in lipsa in NCPC - temei legal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecarea in lipsa in NCPC - temei legal

judecarea in lipsa, conform carui articol din noul cod de procedura civila, se poate cere.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 11:35, 9 Octombrie 2017
Judecarea cauzei in lipsa partii legal citate -art. 223 NCPC:
(1) Lipsa partii legal citate nu poate impiedica judecarea cauzei, daca legea nu dispune altfel.
(2) Daca la orice termen fixat pentru judecata se infatiseaza numai una dintre parti, instanta, dupa ce va cerceta toate lucrarile din dosar si va asculta sustinerile partii prezente, se va pronunta pe temeiul dovezilor administrate, examinand si exceptiile si apararile partii care lipseste.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si in cazul in care lipsesc ambele parti, desi au fost legal citate, daca cel putin una dintre ele a cerut in scris judecarea cauzei in lipsa.
411 Cod de Procedura Civila

ART. 411
Suspendarea voluntară
(1) Judecătorul va suspenda judecata:
1. când amândouă părţile o cer;
2. când niciuna dintre părţi, legal citate, nu se înfăţişează la strigarea cauzei. Cu toate acestea, cauza se judecă dacă reclamantul sau pârâtul a cerut în scris judecarea în lipsă.
(2) Cererea de judecată în lipsă produce efecte numai la instanţa în faţa
căreia a fost formulată.
Intreb si eu pt ca ma intereseaza subiectul: daca ambele parti cer judecarea in lipsa (atat reclamantul-parat cat si paratul-reclamant), atunci se suspenda cauza?
@ adema1980, se judecă cauza în lipsă dacă cel puțin o parte cere în scris judecarea în lipsă.
Nu se suspendă acțiunea în această situație.
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2017
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere judecată cauzei in lipsa AndradaTuturiga AndradaTuturiga Buna ziua. Am o mare rugăminte, am un proces civil pentru un teren. Nu ma pot prezenta la proces si am nevoie de articolul care imi permite sa solicit ... (vezi toată discuția)
Dosar suspendat conform art. 411 ncpc Adycristina Adycristina Daca la un dosar civil la rubrica Solutia pe scurt scrie Suspendat 411 ncpc ce inseamna si ce trebuie facut si daca se judeca (vezi toată discuția)
Se poate judeca în lipsã un litigiu de muncã? dorudoru dorudoru Am o cunostiinta care in data de 17.12.2013 are primul termen de judecata Litigiu de munca pentru neacordarea drepturilor salariale. Atat faptul ca persoana in ... (vezi toată discuția)