avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale salariu compensatoriu la concediere cauza fiind ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

salariu compensatoriu la concediere cauza fiind falimentul societatii?

am cautat mult pe net sa-mi raspund la aceasta intrebare. Nu am gasit un anume act normativ care sa reglementeze aceasta problema. Codul muncii face mentiunea de desfacerea contractului individual de munca pe motiv de faliment al societatii fara a lamuri problema salariilor compensatorii. L.36/2006 nu vorbeste decat de prioritatea in achitarea creantelor in caz. de faliment creantele salariale aflandu-se pe locul 2 dupa acoperirea cheltuielilor efectuate cu procedura falimentului, deci nici aceasta lege nu-mi lamureste dilema. Citind pe diferite situri am intele ca nu s-ar acorda in acest caz plati compensatorii, dar repet nu am gasit actul normativ care reglementeaza acest lucru. Va multumesc si astept cumult interes raspunsul dumneavoastra. Mentionez ca societatea in faliment are ca domeniu de activitate constructii - asta daca are vreo importanta.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 28 Februarie 2009
O lege cu reglementari speciale in aceasta speta nu exista din cate stiu eu, numai o dispozitie in contractul colectiv de munca( al societatii) poate sa aiba o oarecare relevanta, dar parerea mea este ca nu se pot acorda salarii compensatorii in caz de faliment al societatii.
multumesc
Art.67 C.mun. prevede ca , salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
În conformitate cu dispoziţiile art.78 alin.1 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Art.247 c.mun. dispune ca, în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu in lipsa contract colectiv de munca bulinutza26 bulinutza26 [b]Buna ziua. As dori sa va intreb daca pot beneficia de salariu compensatoriu in cazul in care sunt concediata cf art.66 CM,neexistand un contract colectiv ... (vezi toată discuția)
Concediere, desfiintarea postului ancabulate ancabulate Buna ziua, Pe data de 7 septembrie am fost concediata de la firma pentru care lucram, deoarece s-a luat decizia de a se desfiinta postul respectiv. Am ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu m2gica m2gica Buna ziua....Se acorda acel salariu compensatoriu conform CCM la nivel national sau NU, in cazul in care disponibilizarea a survenit nu din lipsa de ... (vezi toată discuția)