avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat calitate de mostenitor L 290/2003
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat calitate de mostenitor L 290/2003

Buna ziua, bunica mea este deponentul unei cereri de despagubire in baza legii 290/2003 pentru bunurile ramase in Basarabia dupa refugiul din 1944. In 28 februarie 2013 a intrat in vigoare HG 10/2013, prin care se cere de la Prefectura, pentru completarea dosarului, sa se aduca un certificat de mostenitor sau care sa ateste calitatea de mostenitor. Succesiunea dupa parintii ei nu a fost deschisa niciodata, absolut toate bunurile mobile si imobile fiind abandonate la refugiu. Cum se procedeaza pentru obtinerea unui astfel de certificat? care este diferenta dintre cele doua? mentionez ca nu se poate deplasa, iar acum locuieste in alta localitate decat unde a fost depus dosarul... va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alina Bouariu , Avocat 20:39, 15 Aprilie 2013
Buna seara,

In primul rand trebuie sa stiti ca locul in care se deschide mostenirea, este locul ultimulu domiciliu al defunctului; ceea ce inseamna va trebui s ava adresati unui notar dn acea localitate (spre ex). Chiar daca bunica dvs. a schimbat domiciliul trebuie practic sa fie apta de a se duce la un notar competent pentru solutionarea mostenirii - care, dupa cum am spus - are biroul in raza ultimului domiciliu al defunctilor (fie ca este acelasi sau chiar diferit). Bunica dvs. , totusi nu trebuie sa mearga personal la notar, ea putand face o procura speciala -tot notariala- ptr altcineva care sa o reprezinte. Ptr aceasta situatie luati legatura cu un notar din zona de locuinta a bunicii si intrebati despre procedura deplasarii la domiciliu (exista si este singura solutie in astfel de cazuri).

Apoi, diferenta dintre cele doua tipuri de certficate este data chiar de bunurile cuprinse in masa succesorala: la certificatul de mostenitor sunt aratate bunurile si mostenitorii iar la certificatul de CALITATE DE MOSTENITOR, sunt indicati DOAR mostenitorii, facandu-se referire ca bunurile nu sunt identificabile.

Atata timp cat bunica dvs. are toate actele de stare civila care o leaga de defuncti si ii arata calitatea de mostenito, va putea solicita si obtine certificatul de calitate de mostenitor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa deces 1943 chisinau acpsov acpsov Buna seara, as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez pentru obtinerea unui certificat de mostenitor pentru bunica mea in urma decesului tatalui ei, survenit ... (vezi toată discuția)
Calitatea de deportat legea 290/2003 Artigas Artigas Va salut, Am un litigiu in derulare cu ANRP privind acoradarea de despagubiri pe baza Legii 290/2003.Printre documentele care mi s-au solicitat se numara si ... (vezi toată discuția)
Atestare a calitãþii de moºtenitor ghiocelioana ghiocelioana Bună ziua! Adresez întrebarea şi mulţumesc celor cere ştiu, fiind de specialitate sau nu şi au bunăvoinţa de a -mi da un răspuns :se poate ... (vezi toată discuția)