In urma unui divort pronuntat acum 10 ani tatal a primit custodia minorului, mama locuind in strainatate. Intre timp tatal s-a recasatorit.
Minorul a locuit (si locuieste inca) la bunicii din partea tatalui.
De scurt timp, tatal a decedat iar minorul, acum in varsta de 15 ani, vrea sa traiasca impreuna cu mama sa dar nu este lasat.
Cine detine, pana la urma, tutela copilului? E nevoie de o anume semnatura, de acceptul cuiva pentru a trece peste granita?
banuiesc ca nu este lasat de bunicii paterni, mama trebuie sa formuleze o actiune in instanta in acest caz, nu se poate intemeia insa pe dispozitiile existente acum 10 ani in materia dreptului familiei recte incredintarea minorului spre crestere si educare, ci pe dispozitiile actuale ale legislatiei civile, minorul va fi audiat in instanta, va castiga si se va stabili domiciliul la mama aceasta va exercita pana la majorat autoritatea parinteasca, ce nu mai este comuna desigur datorita decesului tatalui. Insa instanta trebuie sa stiti ca va pronunta o hotarare fundamentata pe protejarea interesului superior al minorului.
In acest moment, teoretic custodia asupra minorului apartine mamei, insa legal trebuie sa existe o hotarare judecatoreasca in acest sens. Astfel, mama va trebui sa promoveze o actiune prin care sa ceara acest lucru si stabilirea domiciliului minorului la ea, ca urmare a exprimarii consimtamantului minorului in acest sens.
Daca mama nu doreste sa isi asume aceasta responsabilitate, domiciliul va putea fi mentinut la bunici, insa va trebui stabilita cui revine exercitarea autoritatii parintesti.
Reincredintare minor
behare
in cazul in care minorul este dat in custodie tatalui, acesta castigand si reincredintare minor, tatal poate ceda custodia catre mama fara ca minorul sa fie ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor
oana99
in cazul in care eu consider ca, custodia copilului meu a fost data tatalui pe nedrept ma pot adresa la CEDO??dupa divort copilul a fost dat tatalui si cand am ... (vezi toată discuția)