am divortat , am un baietel de 4 ani si custodie comuna cu program de vizitare minor weekend ul 1-3 si in vacante
am discutat cu sotul si am stabilit ca ar fi ok sa ii facem pasaport celui mic si m-a asigurat ca va fi prezent doar sa il anunt din timp , lucru pe crea l-am si facut problema este ca acum refuza sa mai vina la pasapoarte sa semneze si nu stiu ce sa fac sa il pot face sa inteleaga ca si el va avea nevoie de acest pasaport si ca vreau sa ies cu cel mic in vacanta de vara o saptamana in vizita la o cunostinta .
fostul sot ma santajeaza sa ii semnez partajul daca vreau sa imi dea semnatura sa ies cu cel mic din tara sau sa ii fac pasaport.
intrebarile mele sunt:
1) daca nu vrea sa semneze si ii trimit notificare prin executor judecatoresc la serviciu , la ai lui si la noi acasa - ce rezolv? e bine sau mai rau fac ?
2) daca imi da semnatura pentru pasaport si mai apoi stau sa ma rog de el sa imi semneze pentru iesit din tara ce trebuie facut ?
stiu ca exista instanta si obligatia de a face sau de substituire a semnaturii dar cat ar dura acest proces?
3) cum pot rezolva cel mai corect, curat si rapid situatia fara tiganeala cu care m-am obisnuit deja de 2 ani ?
4) aveti idee care sunt taxele pe care trebuie sa le platesc unui executor si pentru procesul in instanta ?
5)ce fel de avocat imi trebuie ca sa rezolv problema ?
multumesc si astept cu infrigurare raspunsurile dvs..
orice avocat va poate rezolva problema. va trebui sa va adresati instantei cerand instantei substituirea vointei lui la eliberarea pasaportului si ulterior cand veti dori sa plecati din tara, la fel.
Si eu as fi interesata sa aflu daca se pote rezolva cumva (preferabil elegant) situatiile de genul acesta.
Noi ne-am reorientat, pur si simplu, si ne facem vacantele in tara.
Ca mi se pare deja prea mult sa cer ordonanta prezidentiala pentru fiecare concediu.
Pai nu toate situatiile au aceeasi finalitate. Personal, nu consider ca un copil e musai sa mearga in vacante in afara. Totusi, in anumite circumstante, se poate obtine acordul celuilalt parinte.
Cum se poate proceda:
1. o discutie serioasa, in absenta copilului; scurta si la obiect, fara prelungiri de razboiaie: e laie sau balaie;
2. notificare (va ajuta sa afceti proba ulterior privind refuzul);
3. actiune
Obtinerea acestei substituiri a caordului se poate primi daca se dovedeste ca e spre binele copilului sa iasa din tara, care e interesul minorului in aceste cazuri; ajuta concursurile scolare, rudele in strainatate.
Daca copilul e prea mic pentru vacante cu scoala, doar pentru a merge in vacanta cu un parinte e discutabil; asta pentru ca nu se poate presupune ca daca un copil va petrece toate vacantele lui in Romania el va suferi ca dezvoltare. Totusi, si in aceste cazuri, o argumentare buna ar putea ajuta in fata judecatorului.
In fata celuilalt parinte ajuta daca, odata cu suplinirea acordului, se solicita si micsorarea sau neplata pensiei pe perioada cat copilul sta la celalalt parinte ori marirea programului ori altele similare.
Unii le numesc concesii, altii negociere, pot fi vazute si ca manipulari, important e daca ii sunt favorabile si copilului sau nu.
Sentinta divort
adinu91
bun gasit, subiectul a mai fost pus in discutie dar raspunsurile sunt cotradictorii: imi este incredintat copilul in urma divortului, sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)