avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul de a iesi din tara cu minorul/ obligatia de a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul de a iesi din tara cu minorul/ obligatia de a face

buna ziua,

am divortat , am un baietel de 4 ani si custodie comuna cu program de vizitare minor weekend ul 1-3 si in vacante

am discutat cu sotul si am stabilit ca ar fi ok sa ii facem pasaport celui mic si m-a asigurat ca va fi prezent doar sa il anunt din timp , lucru pe crea l-am si facut problema este ca acum refuza sa mai vina la pasapoarte sa semneze si nu stiu ce sa fac sa il pot face sa inteleaga ca si el va avea nevoie de acest pasaport si ca vreau sa ies cu cel mic in vacanta de vara o saptamana in vizita la o cunostinta .

fostul sot ma santajeaza sa ii semnez partajul daca vreau sa imi dea semnatura sa ies cu cel mic din tara sau sa ii fac pasaport.

intrebarile mele sunt:
1) daca nu vrea sa semneze si ii trimit notificare prin executor judecatoresc la serviciu , la ai lui si la noi acasa - ce rezolv? e bine sau mai rau fac ?
2) daca imi da semnatura pentru pasaport si mai apoi stau sa ma rog de el sa imi semneze pentru iesit din tara ce trebuie facut ?
stiu ca exista instanta si obligatia de a face sau de substituire a semnaturii dar cat ar dura acest proces?
3) cum pot rezolva cel mai corect, curat si rapid situatia fara tiganeala cu care m-am obisnuit deja de 2 ani ?
4) aveti idee care sunt taxele pe care trebuie sa le platesc unui executor si pentru procesul in instanta ?
5)ce fel de avocat imi trebuie ca sa rezolv problema ?

multumesc si astept cu infrigurare raspunsurile dvs..

cu deosebita consideratie,
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 15:35, 19 Aprilie 2013
cea mai interesanta teorie este cea a drobului de sare. faptul ca o persoana a avut o intamplare nefericita nu reprezinta o regula, ca sa nu mai vorbim de faptul ca acea persoana avea mijloacele legale de a remedia situatia, daca intr-adevar dorea si avea dreptul s-o ceara. deci, atata discutie , vorba colegei, pentru o amarata de vacanta... nu putem sa facem proces de intentie unei persoane, numai pentru ca banuim ca totul este rau. d.na care a deschis topicul sa se adreseze instantei si cu argumentele solide si clare va obtine substituire de semnatura, si va putea copilul sa vada Disney Land eventual, fara sa fie considerata o crima din partea tatalui....
Legea interzice iesirea din tara a copilului, care nu are si acordul celui de-al doilea parinte. Oare despre ce vorbim aici, nu despre cum este aplicata legea ? :D
In cazul meu, pentru ca nu aveti cunostinta de cauza, legea era la fel !
Fosta sotie a trebuit sa se intoarca din vama, pentru ca eu i-am dat acordul si verbal si in scris, dar ... trebuia procura notariala, astfel ca in miez de noapte a platit un tarif special pentru aceasta procura, ca sa nu mai stea, inca o zi in tara.
Legea nu prevede ca mama isi poate trage copilul intr-o tara straina, fara acordul tatalui, in baza unei viitoare plangeri penale pe care ar urma s-o faca tatal.
Eu inteleg vocatia unei mame sau a unei femei, dar asta nu inseamna ca ea poate trece peste orice hotarare judecatoreasca sau orice lege, data in favoarea parintilor si a copiilor. Mama nu depune absolut nici o garantie ca se va intoarce cu copilul in tara. E lesne de inteles, ca mama, referitor la cazul de fata, insista sa plece cu copilul, pentru a nu se mai intoarce, altfel ... ar putea incredinta copilul tatalui, pana la revenirea sa in tara. Nu a vorbit nimeni in cauza aceasta de o vizita in strainatate la rude. Nu stiu de ce se tot rastalmaceste, ce a spus initiatorul topicului ?
Ce-i care nu princep, nu pricep, nici daca li se baga cu tolcerul legea in cap. Vad ca vorbesc unii doar sa-si dea cu parerea. In vama se aplica legea, care, cere procura notariala din partea tatalui, altfel, nu trece nici un copil vama romana. Cand o patim pe spinarea noastra, vom vedea cum se aplica legea in Romania, dar pana atunci, avem doar pareri .. gresite, ca se poate trece, ca nu e nevoie de acordul tatalui, si alte asemenea ineptii. Cine se crede in stare, (ma refer la doamnele sau domni avocati), sa ia acest caz cu titlu gratuit si sa vada ce probleme intampina, atunci cand nu se respecta legea, in vama.:D.
Nu vorbesc de cazul meu, ci de-al altor apropiati, care, chiar anul acesta, nu au putut pleca din tara, pentru ca nu exista procura notariala de scoatere a copilului din tara.:)
Nu stiu daca are sens sa incercam sa va facem sa intelegeti despre ce e vb.

Doamna a scris pt cine vroia sa citeasca :

ca vreau sa ies cu cel mic in vacanta de vara o saptamana in vizita la o cunostinta .


Cred ca numai pentru dvs

E lesne de inteles, ca mama, referitor la cazul de fata, insista sa plece cu copilul, pentru a nu se mai intoarce, altfel ... ar putea incredinta copilul tatalui, pana la revenirea sa in tara



Pai de ce sa-l lase cu taica-sau daca vrea sa-l ia cu ea fara sa-i incalce tatalui vreun drept ?

Cand e vb de copii, nu se predau cu procura, ci va exprimati un acord pt a iesi din tara insotit de o alta persoana fie parinte sau alt adult. Asa se cheama actul necesar -declaratie

Daca fosta sotie pleca in Europa cu copiii si avea la data plecarii hotararea de divort legalizata cu formula definitiva si irevocabila, nu mai avea nevoie de vreun acord al dvs- cititi in acest sens legea 248/2005 in vigoare si azi.



"pentru ca nu aveti cunostinta de cauza", nu stiu ce ati vrut sa ziceti cu asta, insa va rog sa fiti mai rezervat cand faceti astfel de afirmatii, multumesc.


Apoi, ati inteles gresit ca a sustinut cineva ca n-ar fi nevoie de acordul tatalui. Este nevoie, insa daca acesta nu si-l da, se poate apela la instanta care poate emite o hotarare care sa suplineasca acordul tatalui.

offtopic,
cand aveti de completat un mesaj, folositi functia " editeaza", multumesc
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
subscriu la ce a spus colega gi.jane2. sa nu intram in absurd, daca i s-a intamplat o situatie unei persoane nu este obligatoriu sa se intample si altora. exista drepturi si posibilitati date de lege, tocmai ca sa fie preintampinate astfel de situatii diifcile pentru toti. nu este admisibil ca o persoana sa se foloseasca de dreptul de vizitare pentru a ingradi dreptul la libera circulatie al persoanelor, absolut din pura dorinta de a face rau chiar si propriului copil, a nu se intelege ca accept si varianta ca un parinte sa se foloseasca de dreptul sau pentru a disparea cu minorul.. sa nu exageram .. si exact legea 248/2005 este in vigoare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul? claudiuionescu75 claudiuionescu75 Buna ziua, Poate fosta mea sotie sa-l scoata din tara pe fiul nostru fara acordul meu? Precizez ca am divortat in 2010, inainte de aparitia legii privind ... (vezi toată discuția)
Incredintat copilul mamei, ea poate iesi din tara cu el fara acordul lui? Saromandus Saromandus Buna seara, As dori sa stiu daca, in urma pronuntarii unei sentinte de divort, este incredintat copilul mamei, aceasta poate sa iasa cu copilul din tara, mai ... (vezi toată discuția)
Sentinta divort adinu91 adinu91 bun gasit, subiectul a mai fost pus in discutie dar raspunsurile sunt cotradictorii: imi este incredintat copilul in urma divortului, sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)