avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ordonanta procurorului se poate ataca?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ordonanta procurorului se poate ataca?

Ca masura de reeducare a invinuitului se dispune prin ordonanta aplicarea unei sanctiuni cu caracter adiministrativ, pe langa scoaterea de sub urmarire penala . Amenda administrativa este in cuantum prea mare pentru posibilitatile materiale ale invinuitului.
S-a considerat ca invinuitul nu are nici antecedente penale si fapta a adus o minima atingere valorilor sociale ocrotite de lege.
EXista posibilitatea ca aceasta sa fie redusa ?
Ce se poate face in acest sens?
E recomandata o plangere initiata de invinuit impotriva masurii luate de procuror,detaliind situatia materiala precara a invinuitului, varsta inaintata si insinuand o provocare a partii vatamate care a ucis cainele invinuitului,acest lucru determinand altercatiile dintre parti?
Se poate astfel reconsidera suma stabilita prin ordonanta in sensul micsorarii ei, SAU A SCHIMBARII DIN AMENDA ADMINISTRATIVA IN MUSTRARE SAU AVERTISMENT?
SAu exista riscul aplicarii unei masuri mai drastice dacat cea initiala?

Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
abby, utilizator
Cel mai recent răspuns: abby , utilizator 16:01, 27 Februarie 2009
Bineinteles ca se poate ataca si inclusiv sa solicitati scoaterea de sub UP fara aplicarea niciunei sanctiuni. Depinde de situatia concreta in care a fost savarsita fapta.
Plangerea se face in prima faza potrivit prevederilor art. 275-278 C.pr.pen, iar daca dupa cele 20 de zile nu primiti raspuns ori primiti un raspuns de care nu sunteti multumit din partea procurorului ierarhic superior, puteti inainta o plangere direct instantei de judecata in temeiul art. 278 ind.1 C.pr.pen.

Succes,
Av. Adrian Posdarie
Am mai cautat informatii despre acest subiect .
Deci o astfel de cerere ar fi bine sa sune cam asa.....?
V-as ruga sa - mi mai dati ceva sfaturi daca gresesc ,
''DOMNULE PRIM-PROCUROR,
Subsemnatul B.I., domiciliat in..., inculpat , in dosarul de urmarire penala nr.
MA PLANG IMPOTRIVA MASURII prin care mi s-a aplicat o amenda administrativa de 900 lei , cu scop de reeducare considerandu-se ca faptele savarsite de mine aduc o minima atingere valorilor sociale ocrotite de lege.
Consider ca amenda administrativa aplicata este prea mare intrucat faptele incriminate au fost savarsite dupa ce am fost provocat de partea vatamata ,care mi-a omorat cainele , lovindu-l cu masina .
Va aduc la cunostinta ca disensiunile dintre familia mea si cea a partii vatamate exista de foarte mult timp ,si , de-a lungul timpului am suportat foarte multe sicane din partea acestora , culminand cu momentul in care, din razbunare mi-a fost omorat cainele, cara dormea in fata portii , prin schimbarea brusca a directiei de mers , de catre partea vatamata.
Cu atat mai mult , trebuie sa tineti cont ca nu aveam cum , eu persoana in varsta , sa produc partii vatamate , tanar la 25 de ani , si mult mai mare la statura decat mine , prin violenta , leziuni care sa necesite cateva zile de ingrijiri medicale(4-5).
De asemenea trebuie sa se tina seama de faptul ca eu nu am avut niciodata antecedente penale, dar partea vatamata da, fiind o pesoana recalcitranta, rau famata in sat , care are antecedente penale .
Mentionez si faptul ca sunt lipsit de posibilitati materiale care sa imi permita sa pot plati amenda stabilita prin ordonata .
De aceea, in temeiul art. 278, va rog sa desfiintati masura amenziii adminstrative in cuantum de 900 lei si sa pronuntati o ordonanta de scoatere de sub urmarire penala iar sanctiunea pe care o veti considera ca fiind o o masura de reeducare sa fie o mustrare sau o mustrare cu avertisment .

Data depunerii
…………..
Semnatura,
……….
DOMNULUI PRIM PROCUROR AL PARCHETUL DE PE
LANGA JUDECATORIA ……………….

Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
abby, utilizator
Stiti, plangerile, cererile, nu sunt aplicabile la toate spetele. Nu scrieti un mandat postal la care trebuie completat tot ce-i cu puncte-puncte.
Ca sa poti face o plangere corecta trebuie sa discuti omul de problema lui, sa vezi ce declaratie a dat, sa vezi ordonanta procurorului.
Bine spus, sa sune "cam" asa. Plangerile nu sunt sablon, depinde de speta, de probatoriul administrat, de modul in care s-a desfasurat urmarirea penala, etc.Din cate imi dau eu seama, este vorba de infractiunea de lovire sau alte violente prev.de art.180, alin.2,Cod Penal (persoana vatamata are 4-5 zile ingrijiri medicale), este unnoroc si un lucru bun si faptul ca s-a luat o masura administrativa si tocmai de aceea ati putea incerca cu o plangere, poate vi se admite si se schimba solutia procurorului, depinde de circumstantele concrete.
Orice sfat e bine venit , multumesc foarte mult pentru atentie oferita subiectului propus de mine
Astept in continuare sugestii care sa ma ajute la conceperea unei plangeri intemeiate si corecte .

O sa descriu in plangere circumstantele concrete ale cauzei, mai ales ca la dosar , politistul din sat nu a luat declaratii decat unei cunostinte a partii vatamate, iar sotiei invinuitului si altei persoane ,care au vazut de aproape totul - nu.
Lovirea victimei a fost in scopul deposedarii acesteia de un asa zis buzdugan , cu care aceasta venise la poarta invinuitului si care este acum in posesia invinuitului , dar nici despre acesta nu a dorit politistul sa faca cercetari,
Nici sa se mentioneze ca tocmai partea vatamata are cazier , si nu invinuitul care este o pesoana in varsta (65 ani)si este mult mai firava decat victima (29 ani)
Sper astfel , prin eventuala admitere a plangerii sa se poata obtine o schimbare a masurii admnistrative din amenda in mustrare sau mustrare cu avertisment (pt. ca invinuitul are o pensie de 200 lei- singurul venit al familiei )si nu si-ar putea permite sa achite o amenda de 900 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distrugere oglinda retrovizoare masina myky.myky27 myky.myky27 As dori sa ma ajutati cu un sfat. in 2009 tatal meu a fost acrosat cu oglinda retrovizoare a unui vecin, insa noi nu am depus plangere impotriva lui. dupa ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva ordonantei procuror Borza Borza Sa dispus ordonanta de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ pentru doi invinuiti care au comis fapte prev de ... (vezi toată discuția)
Dosar penal la parchet !!! ion-alin ion-alin Am calitatea de reclamant intr-un dosar penal pe art .193 c.p. aflat pe rolul Parchetului . A dost data o ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a ... (vezi toată discuția)