avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Bancile au drepturi,nu si obligatii....
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Bancile au drepturi,nu si obligatii....

Salut!
Din umila mea experienta,am observat ca bancile au numai drepturi nu si obligatii,iar noi ca si clienti ai lor avem numai obligatii fata de ei nu si drepturi :| .Am avut un bilet la ordin de decontat,acesta a fost refuzat din cauza lipsei de lichiditati din contul clientului meu.Dupa 4 zile de la scadenta BO,contactez banca clientului meu si ii rog sa trimita refuzul de plata catre banca mea.Acestia ma informeaza ca au trimis refuzul de plata catre banca centrala si au trimis si un refuz catre banca mea prin email.Acest refuz a fost stampilat de catre banca clientului,email-ul apartinea clar acelei banci,au avut si o discutie la telefon angajatii celor doua banci,insa...banca mea a refuzat sa-mi dea BO-ul in original si refuzul de plata,deoarece trb sa ajunga prin centrala lor.Am inteles si acest lucru,insa ei mi-au dat refuzul de plata de abia dupa o luna!#-o nu mi se pare corect,normal ca in secolul 21,in 2009 un refuz de plata sa ajunga la mine de abia dupa o luna!!!
Am nevoie sa stiu care este norma BNR prin care se impune un termen de predare a unui refuz de plata,inainte de 15 ianuarie( atunci a fost data o noua reglementare si pe mine nu ma poate ajuta,deoarece eu primisem cu o sapt inainte refuzul de plata),si cum pot face rost de extrasele de cont ale clientului meu prin care pot demonstra ca acesta a incasat bani,iar eu nu am putut face poprirea pe cont,deoarece nu am avut refuzul de plata d la banca mea.Un executor judecatoresc poate obtine acele extrase de cont?eu am apelat deja la unul,dar acesta sustine ca nu le poate obtine numai din data in care acesta a facut popririle pe conturi(prea tarziu insa):sorry:
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 12:39, 3 Martie 2009
Puteti reclama toate aceste neajunsuri, in scris, atat la sucursala unde v-ati adresat cat si la sediul central al acesteia.
Stimata doamna, de ce considerati ca banca dvs. a refuzat nejustificat sa va dea BO refuzat pe motiv ca trebuie sa le parvina prin centrala lor? Dvs. nu stiti ( nu ati avut rabdare sa ascultati si reprezentantii bancii dvs.) ca incepand cu luna octombrie 2008, compensarea CEC-urilor si B.O. nu se mai face pe baza originalelor, ci instrumentele se scaneaza doar si se transmit intre banci in format electronic? Ele nu mai circula automat intre banci, ca inainte. De exemplu, banca dvs. la care ati depus instrumentul spre incasare, a transmis acest instrument scanat bancii platitoare, care l-a refuzat tot in forma electronica. Abia apoi a fost transmis in original catre banca platitoare, prin intermediul centralelor celor doua banci, aceasta a scris refuzul pe originalul instrumentului si apoi acesta a fost trimis inapoi pe acelasi traseu spre banca dvs.

Pentru cazul in care instrumentele se incaseaza, aceasta transmitere in forma electronica a datelor este cea mai buna solutie, deoarece instrumentele originale nu risca sa se rataceasca prin posta si decontarea are loc in aceeasi zi.

Intr-adevar executorul nu poate solicita informatii despre conturile debitorului urmarit decat incepand cu data instituirii popririi. In schimb nu este obligat sa se limiteze la executarea silita prin poprire, exista si executare silita mobiliara si imobiliara - prin vanzarea bunurilor mobile si imobile ale debitorului pentru recuperarea creantei dvs.
Si apoi, de unde stiti dvs ca dupa data refuzului instrumentului dvs. debitorul a mai rulat bani prin conturi?
In urma cu numai un an-doi ar fi trebuit sa asteptati 2-3 saptamani dupa obtinerea refuzului de plata pentru a obtine si investirea cu formula executorie a instrumentului refuzat. Acum nu se cere investire dar nu se mai obtine originalul refuzului atat de repede, pentru ca asa sunt dispozitiile legale privind compensarea instrumentelor de plata intre banci.
Acum BO-uri nu se mai trimit catre banca platitoare,si asta mi-a spus angajata bancii la care eu am depus instrumentul de incasare.Ea a avut tot timpul BO-ul...Si banca mea a scris refuz de plata pe BO,nu banca clientului meu.In plus,de cand sunt in format electronic,operatiunile de decontare ar trebui sa se realizeze mult mai repede.Si este posibil k altfel nu s-ar fi dat aceea norma BNR in 15 ianuarie,in care se specifica faptul ca refuzul de plata trebuie dat in acelasi termen ca si incasarea sau decontarea instrumentelor.Am vb cu angajati ale altor banci,si mi-au spus k totusi sa treaca o luna pana sa primesc un refuz de plata este foarte mult.Si de unde stiu k el a rulat bani prin cont?Am luat legatura cu clientul lui,si mi-a spus k avea de plata 2 camioane catre acesta.
Si dak executorul nu poate solicita informatii decat dupa data instituirii popririi,atunci cum pot obtine extrasele de cont?
Trebuie sa intelegeti ca numai dupa data instituirii popririi puteti obtine prin executorul judecatoresc care instrumenteaza dosarul, informatii despre conturile debitorului. Chiar daca ati obtine extrase de cont de dinainte de infiintarea popririi, nu v-ar ajuta cu nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz de plata Maia2201 Maia2201 Imi puteti spune va rog care este termenul legal in care o banca imi da refuzul de plata al unui bilet la ordin(din cauza lipsei de disponibilitati a ... (vezi toată discuția)
Validare poprire pneuros pneuros Am cerut validarea poprire asupra unei banci ca tert poprit , pentru faptul ca a raspuns dupa 2 luni la poprirea trimisa de executor . Ce trebuie sa cer in ... (vezi toată discuția)
Plangere penala mariusbm mariusbm Buna ziua, Societatea noastra a avut o seie de B.O. refuzate de catre o societate comerciala. Printre acestea exista 5 B.O. avalizate de catre administrator ... (vezi toată discuția)