avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Proces finalizat. Probleme executare hotãrâre. ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Proces finalizat. Probleme executare hotãrâre. Cerere CEDO.

am avut un process in italia lam castigat am primit comfirmarea de la tribunalul Italian ca am castigat dar nu am avut nici un ban de la ei acum vreau sa dau in judecata statul Italian la cedo cam in cat timp primesc raspunsul
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:11, 18 Aprilie 2013
Nu e clar ce a decis tribunalul si cum v-a incalcat drepturile prin aceasta decizie. Olandezii spun ca un pui chel nu poate fi jumulit de pene, adica de la cine nu are bani si bunuri nu se pot recupera bani. Asa ca s-ar intelege ca nu v-a acordat daune sau v-a acordat daune dar si-au dat seama ca nu se pot recupera de la faptas.

CEDO ofera compensatii pentru incalcarea drepturilor omului de catre state, nu judeca pricini intre civili sau firme.
Stimat forumist,

Conform precedentului Hornsby contra Greciei - Cauza nr. 18357/91, Hotărârea din 19-03-1997 - executarea unei hotărâri judecătorești face parte intergantă din proces.

Prin urmare, în cazul imposibilității (culpabile) a executării hotărârii, CEDO a constatat violarea dreptului la un proces echitabi, respectiv încălcarea dreptului prevăzut de Art. 6.1 din Convenție.

Astfel, în Hotărârea arătată, printre altele, CEDO a statuat:
Art. 6.1 garantează fiecăruia dreptul ca un tribunal să ia cunoştinţă de orice contestaţie cu privire la drepturile sale cu caracter civil; el consacră în acest mod \"dreptul la tribunal\", din care dreptul la acces, adică dreptul de a sesiza un tribunal în materie civilă, constituie unul dintre aspecte.Cu toate acestea, dreptul respectiv ar fi iluzoriu dacă ordinea juridică internă a unui stat contractant ar permite ca o decizie judiciară definitivă şi obligatorie să rămână inoperantă, în detrimentul unei părţi. Executarea unei sentinţe sau a unei hotărâri, indiferent cărei jurisdicţii ar aparţine, trebuie, deci, considerată ca fiind parte integrantă din \"proces\", în sensul art. 6.

Obligația executării hotărârilor judecătorești a fost în numeroase conturată de CEDO, inclusiv în cauze românești, cum ar fi Cauza Ruianu împotriva României, Cererea nr. 34647/97, Hotărârea din 17/06/2003:
Nu este sarcina Curţii să stabilească dacă sistemul juridic intern este capabil să garanteze executarea hotărârilor pronunţate de către instanţe. Într-adevăr, este responsabilitatea fiecărui Stat contractant să creeze un arsenal juridic adecvat şi suficient pentru a asigura respectarea obligaţiilor pozitive care îi revin.

Totuși, vă revine sarcina diligenelor pentru executarea hotărârii, cum ar fi, de exemplu, apelarea la un executor judecătoresc.

În concluzie, nu pot spune dacă situația dvs concretă, este sau nu o imposibilitate de executare, dar dacă aceasta există, iar Statul din anumite motive nejustificabile, nu pune în executare hotărârea, în principiu, se poate vorbi de anumite violări ale Convenției - Art. 6.1, eventual Art. 1 din Protocolul 1 Adițional.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.e.d.o Angela Rauta Angela Rauta Sunt nedreptatita in dosarul nr 1642/277/2008 al judecatoriei Patarlagele pentru ca Tribunalul Buzau a dat o Decizie definitiva si irevocabila pe data de 20 ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca din nov 2008, pe fond funciar, nepusa in aplicare dragosm1969 dragosm1969 - Pe 26.11.2008, s-a dat sentinta de punere in posesie pentru un teren, in baza legii 18/1991; - 05 feb 2009, decizie de respingere recurs facut de Primarie ... (vezi toată discuția)
Introducerea prin legea 202/2010 a pct.1^1 la art.1 din c.proc. civ, este "constitutional"? Manole Dumitru Manole Dumitru Daca ne raportam la disp. art.20 respectiv art.21 din Constitutie, deasemeni si la prevederile aer.6 din CEDO, \"DREPTUL LA UN RECURS EFECTIV\", ... (vezi toată discuția)