avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta legala dintre doua case
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta legala dintre doua case

va rog un raspuns urgent, peretele casei mele este hotar casa vecina fiind construita acum 10 ani fara acordul cu manevrele facute in Romania ,a mea de 48 ani care este distanta legala intre ele.Se masoara din zid in zid sau de la straina lor in zid eu nu am strasina spre ei mentionezca exista 80 cm acum intre noi dela zid la zid
Cel mai recent răspuns: mariantatic , utilizator 18:47, 19 Aprilie 2013
Cand a construit vecinul dumneavoastra era in vigoare Codul Civil din 1864, deci prevederile legale erau urmatoarele :

Secţiunea III
Despre vederea în proprietatea vecinului

ART. 611
Unul din vecini nu poate face, fără consimţământul celuilalt, nici într-un chip, fereastra sau deschidere într-un zid comun.
ART. 612
Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietăţi îngrădite sau neîngrădite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi şi proprietatea vecina.
ART. 613
Nimeni nu poate avea vederi piezise pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de şase decimetri.
ART. 614
Distanta de care este vorba în cele doua articole precedente se socoteşte de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara pana la linia de desparţire a celor doua proprietăţi.

Secţiunea IV
Despre picatura stresinilor

ART. 615
Tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel încât apele din ploi sa se scurgă pe terenul sau, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sau.
Bun ziua,

va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: detin un teren intravilan pe care il vizitez destul de rar, respectiv 1 data la 3-4 luni. Astazi am constatat ca langa proprietate s-a ridicat o constructie la 1 metru de hotar. Luand legatura cu proprietrul, acesta mi-a zis ca el a respectat legislatia care i-a permis sa construiasca la minim 0.6 metri de hotar, fara acorodul meu, avand acest drept, dat fiind ca peretele amplasat la 1 metru nu are nici o fereastra spre mine. Constructia principala ( casa) este amplasata la 3 metri de hotar, dar anexa despre care discutam ( proprietarul sustine ca este camera tehnica ) faca parte integranta din constructie, de la fundatie pana la etaj. Informandu-ma, aud 2 lucruri.
Primul lucru: conform cod civil orice constructie de orice fel are o distanta minima de 0,6 metri de hotar ( peretele de la 1 metru nu are deschidere spre mine )
Al doilea lucru: Distanta minima acceptata pe autorizatiile de constructie, certificatele de urbanism, etc, este de 3 metri de la perete pana la hotar.
1. In acest sens, eu ce sa inteleg? Cod civil 0,6 metri sau Regulament Urbanism 3 metri distanta minima?.
2. Unde pot afla daca cladirea de langa mine a respectat legea ? La primaria locala sau la Inspectoratul in Constructii?
3. care primeaza ? Codul Civil sau Hotararile locale de Urbanism?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distante legale pentru constructii si plantatii be_onest_1972 be_onest_1972 Buna seara, am descoperit discutii foarte interesante pe acest forum si cu mare bucurie am aflat despre sfaturi foarte utile adresate celor ce si-au expus ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre gardul meu si casa vecinului picu_mihai picu_mihai buna ziua!Ma numesc mihai si sunt din oras pantelimon....actualul proprietar care a luat ternul de langa mine si_a facut casa pe toata suprafata terenului(cea ... (vezi toată discuția)
La ce distanta de casa vecinului pot sa fac drum? sherazat sherazat Am un teren pe care vreau sa-l parcelez si ma intereseaza daca pot sa fac drum lipit de hotarul vecinului presupunand ca acesta din urma isi face casa la ... (vezi toată discuția)