avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distante legale pentru constructii si plantatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distante legale pentru constructii si plantatii

Buna seara,
am descoperit discutii foarte interesante pe acest forum si cu mare bucurie am aflat despre sfaturi foarte utile adresate celor ce si-au expus problemele de natura juridica aici.
Din pacate, ma aflu si eu in curs de rezolvare a unei probleme legata de distanta legala pentru constructii si plantatii. In prezent nu exista intelegere in privinta limitei de hotar (daca ar fi unite extremitatile liniei de hotar intre cele doua vecinatati printr-o linie dreapta as detine in sptele casei aprox.50 cm, insa vecinul sustine ca proprietatea mea se ingusteaza pe lungimea imobilului, acesta fiind aflat pe linia de hotarin acest caz). In urma cu 5 ani am fost nevoita sa investesc in izolatia casei, urmare a faptului ca de ani de zile exista plantati la 20 cm de fundatia casei mele cativa butasi de vita de vie pe care vecinul meu o iriga regulat, fapt ce a condus la aparitia igrasie in casa.
Din cate am citit in Codul Civil distanta legala este de 60 cm fata de linia de hotar. Nu sunt lamurita daca aceasta prevedere poate fi aplicata si pentru plantatii existente deja si daca exista un drept de prescriere pentru a solicita interventia autoritatilor locale sau pentru a demara un proces prin care sa obtin o hotarare ce-l va obliga pe vecinul meu sa scoata acesti butasi.
Pe de alta parte, fara acordul meu scris, la inceputul anilor '90 vecinul a ridicat o constructie din caramida la 5 cm de gardul ce desparte cele doua proprietati, constructie pe care, tot fara acordul meu a extins-o cu aprox.2 m (paralel cu gardul) in anul 2008. As fi interesata si in acest caz daca functie de anii in care a fost ridicata, respectiv extinsa aceasta constructie mai pot face plangere pentru a obtine demolarea acesteia (constructia a avut diferite destinatii: magazin, birt, vulcanizare, in prezent o magazie).
Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: Oana Mitran-costache , Avocat 21:07, 2 Octombrie 2010
Art. 612
Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.

Art. 613
Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.

Art. 614
Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara pana la linia de despartire a celor doua proprietati.

iar in noul cod civil care nu stiu daca e sau nu intrat in vigoare:
§. 4 Distanta si lucrările intermediare cerute pentru anumite constructii, lucrări si plantatii

Distanta minimă fată de linia de hotar
Art.473- Orice constructii, lucrări sau plantatii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime fată de linia de hotar, conform legii, regulamentului de urbanism sau, în lipsă, obiceiului locului, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.

Distanta minima pentru fereastra de vedere
Art.476 - (1) Este obligatorie păstrarea unei distante de cel putin doi metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, apartinând proprietarului vecin, si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2)Vederile piezise spre fondul învecinat sunt interzise la o distantă mai mică de un metru.
(3)Distanta se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.
Fereastra de lumină
Art.477 - Dispozitiile art.476 nu exclud dreptul proprietarului de a-si deschide, fără limită de distantă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat
inca nu este in vigoare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute -geam de lumina si aeririse ?????? Analore Analore Apelez la cunostintele dv. intr-o problema care imi este nelara, in cazul constructiei unui imobil chiar pe limita de hotarar intre 2 proprietatii, acestui ... (vezi toată discuția)
spatiu minim lasat intre o casa mea pe hotar si o alta casa care se construieste 1mitubisi2 1mitubisi2 Buna ziua, Va rog sa ma informati in legatura cu urmatoarele: Casa mea se afla construita pe hotar. Lipita de casa mea, se afla alta casa, care urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)
Care este distanta legala dintre geam si vecin avramadalina avramadalina Am construit o casa la o distanta de 60cm de gardul vecinului,iar peretele bucatariei da spre gradina vecinului.Noi am facut un geam la o inaltine de 1,90m de ... (vezi toată discuția)