Buna ziua!
As vrea sa stiu ce distanta trebuie sa fie intre casa vecinului si gardul care ne desparte, vecinul meu tocmai si-a construit o casa de la fundatia careia si pana la gardul care ne desparte sunt 40 cm, iar streasina casei sale este fix deasupra gardului dintre noi? Va multumesc anticipat
Buna ziua !
Avand in vedere Codului civil roman, in conformitate cu prevederile art. 612- 614, "nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina".De asemeni "nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri".
In privinta stresinei casei, art.615 din acelasi cod, prevede ca " proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel incit apele din ploi sa se scurga pe terenul sau, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sau".
Cu stima !
Nu am mentionat ca imobilul vecinului nu are ferestre catre curtea mea, in acest sens distanta legala intre fundatia casei lui si gardul meu ar fi de 60 cm (6decimetri)?
Noul cod civil actualizat 2024, Legea 287/2009, ART.615
Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
Vecinii
stanciutiberiu
buna seara!
este normal ,ca vecinii nostrii de curte, sa aibe tevile de gaze montate pe spatele casei, aceasta fiind hotar despartitor- nu exista gard,casa ... (vezi toată discuția)