eu sant trecut ca propietar si mama clauza ma incurca cu ceva nu vreau sa vand,
si dupa ce moare mama daca este clauza mai este nevoie sa fac succesiunea
Ne-ati lamurit bustean, bravo! cred ca trebuie consemnat pe undeva acest mesaj, poate ca si in cazul magistratilor experimentati ce au scris diverse snoave cu care s-au confruntat pe parcursul timpului, se va gasi cineva talentat si va face cate o selectie si in acest forum, de altfel cel mai important pentru sectiunea legislatie.
Vorbele dvs. nu au sens. Si nici nu-l vor căpăta dacă deschideţi 7 topicuri cu aceleaşi vorbe. (le-am sters pe celelalte şi incercăm să ne lămurim aici, dacă veţi dori să daţi şi explicaţii).
Ce fel de clauză?
Un contract nu-i format din pietre, ci din clauze. Orice articol /prevedere /punct /stipulaţie dintr-un contract este o clauza. Iar MAMA dvs. nu este o clauză, ci este o FIINŢÃ... vie şi foarte vie prin locurile pe unde umblă.
Uzufruct viager? (h)abitaţie viageră? Întâlniţi vreunul din aceste cuvinte prin clauza despre care vorbiţi?
viager = (drept) de care se bucură cineva toată viaţa.
Dacă mama dvs. are un astfel de drept viager atunci, în traducere din română în română, înseamna că:
- dvs. aveţi dreptul să-i admiraţi uşa pe dinafară ori să locuiţi impreună cu mama (uzufructuarul/titularul abitaţiei) DOAR prin bunăvoinţa dânsei, atâta vreme cât trăieşte. ªi asta pentru că dvs. doar nuda proprietate, ceea ce "în traducere" ar însemna...proprietatea "dezbrăcată" (corect = dezmembrată) de atributul folosinţei, care apartine altei persoane (titluarul dreptului viager).
- după moartea mamei (uzufructuarului/titlularului drepturlui de abitaţie) ramâneţi proprietar deplin (în succesiunea mamei vor intra ALTE bunuri, dacă o avea, dar nu acesta din contract pentru ca nu-l are. Este deja bunul dvs. dar nu-l puteţi folosi).