avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare procent din moștenire doar până la deces. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare procent din moștenire doar până la deces. Mă pot asigura că voi intra în posesia bunurilor mamei mele (decedate) după ce va deceda și tata?

Buna ziua,

De curand a murit mama, si voi merge cu tata la notar pentru succesiune.

Exista vreo clauza(pe care o putem crea la cerere cu acordul tatalui meu-ideea lui) prin care tata sa accepte anumite elemente din mostenire fara dreptul de a le instraina si doar pana la moartea sa, ca mai apoi sa imi revina tot mie?(ma intereseaza sa fiu 100% sigur cand plecam de la notar ca acele elemente din mostenire imi vor ramane mie, avand in vedere ca buna credinta a tatalui meu lasa de dorit).

Tata mai are un fiu vitreg din alta casatorie, care nu a avut nici o legatura cu mama sau cu mostenirea de la ea si de la stramosii ei., pe care tata incearca sa il favorizeze, inclusiv cu procente din proprietatile mamei, de acolo si aceasta incurcatura.

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 26 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Fiul vitreg al tatalui are exact aceleasi drepturi la mostenirea (din partea tatalui) ca si dvs. deci nu va revine 100% din mostenire dupa deces. Daca vreti ca tatal sa se foloseasca si de bunurile ce va revin dvs din partea mamei puteti face un contract de uzufruct sau abitatie viagera in favoarea tatalui astfel ca acesta sa foloseasca bunurile dvs fara sa le poata instraina
prepeleac, utilizator
Va multumesc dar nu ati inteles intrebarea. Stiu ca nu imi revine 100%, intrebarea e daca se poate face in asa fel, cu o clauza scrisa de notar, incat sa imi ramana 100% din elementele luate de la mama, cu acordul si semnatura tatalui meu la notar, fara dreptul de a "se razgandi" mai tarziu.

El nu vrea cu contract de nici o culoare, de acolo si problema.
GeeKane, utilizator
In opinia mea tatal dvs poate face eventual un testament in favoarea dvs dar nici asa nu se poate inlatura total celalat fiu de la mostenire.(doar veti obtine un procent mai mare la mostenire) O vizita la notar si veti afla concret ce se poate si ce nu.

Dezbateti intai mostenirea, ramaneti mostenitori amandoi, iar ulterior tata va poate vinde/dona cota mostenita.
Direct, in cadrul procedurii succesorale, nu se poate. Sunt chestii diferite, care nu se amesteca. Altfel, ar fi o shaorma cu de toate.
Art.1101 din Codul civil, zice ca: „Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate.”
Adica "accept mostenirea dupa sotie, si ma oblig ca dupa asta sa o transmit lui fiului meu"
Celalalt fiu va primi probabil tot ce are tata de la stramosii lui si din munca lui. In nici un caz nu vreau/pot sa il inlatur de la mostenire.

Vreau doar sa imi protejez elementele din istoria mea si a stramosilor mei din partea mamei, pe care tata incearca sa la redistribuie in mod incorect(eu cu mama am avut incredere in el si nu am crezut ca e nevoie de testament pentru ceva ce se "stia" dintotdeauna.. banuiesc ca omul cat traieste invata).

Sper ca aici pot primi acelasi raspuns despre ce se poate si nu se poate ca si la notar.

Alte discuții în legătură

Care este dreptul meu julia_30 julia_30 Buna ziua, as dori sa stiu si eu ce drepturi detin (in ce procentaj)asupra unui apartament cumparat prin contract de vanzare -cumparare impreuna cu mama mea. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si aș dori ... Daaris Daaris Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si aș dori un sfat. Soțul mamei mele a murit recent (tată vitreg) iar împreună au 3 copii. El mai avea ... (vezi toată discuția)
Drept la locuinta pentru sotul mamei mele in cazul decesului ei ANDRAX ANDRAX Va expun urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati solutia cea mai la indemana , conform legii , bine-nteles! In urma decesului tatalui meu natural , am facut ... (vezi toată discuția)