avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Suspendarea pedepsei sub supraveghere, poate fi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Suspendarea pedepsei sub supraveghere, poate fi anulata?

Buna ziua. Va rog sa-mi oferiti un sfat, in legatura cu o cazuistica penala. In concret... am fost condamnat la 3 ani inchisoare, cu suspendare, sub supraveghere. Deocamdata, procesul se afla in recurs, la o curte de apel, dar banuiesc ca in final, pedeapsa va ramane definitiva. In perioada in care procesul meu se derula pe fond, intr-un alt judet s-a mai deschis un dosar penal pe numele meu, dosar penal care deocamdata, nu a ajuns in fata vreunei instante de judecata dar... e posibil sa ajunga! Intrebarea mea este urmatoarea: daca sentinta primita in primul proces va ramane definitiva (3 ani cu suspendare, sub supraveghere) iar intre timp, celalalt dosar va ajunge pe rolul instante, care, pentru fapta din acest nou dosar, are de ales intre o amenda si pedeapsa cu inchisoarea (caci e vorba de eliberarea unui CEC fara acoperire, (in urma unei tranzactii comerciale legale) fapta savarsita fara intentie, caci la momentul la care acel CEC a fost introdus in banca, eu ma aflam intr-un spital, dupa un atac de cord!)... CARE VOR FI CONSECINTELE? Mi se va anula pedeapsa cu suspendare, primita in primul proces? Voi face inchisoare? Pot sa-mi ispasesc pedeapsa la locul de munca???...
Va multumesc si astept raspunsul DVs. Cu stima.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:10, 20 Aprilie 2013
Depinde foarte mult dacă fapta pentru care vi s-a întocmit un nou dosar penal este concurentă cu cea pentru care aşi primit această condamnare. Dacă ambele fapte au fost săvârşite înainte de a exista o hotărâre definitivă de condamanre, faptele se consideră a fi aflate în concurs şi prin urmare, va fi necesară contopirea celor două pedepse, operaţiune care implică anularea primei hătărâri, şi contopirea , aplicându-se o pedeapsă rezultantă , care va fi cea mai grea dintre ele .Dacă pedeapsa pentru noua infracţiune va fi mai mare decât cea pentru care aţi fost acum condamnat se va aplica aceea , iar în plus , instanţa poate decide şi aplicarea unui spor de pedeapsă pentru concurs. Astfel, şansele de a primi tot o pedeapsă cu suspendarea executării pedepsei sunt foarte mici.
Multumesc pentru raspuns! Totusi... daca pedeapsa pentru a doua infractiune (cea cu fila CEC) este sub 3 ani sau cu amenda... si daca se contopesc pedepsele, nu-mi ramane tot prima pedeapsa...cea de 3 ani, cu suspendare, caci logic, ea este cea mai mare, nu?
Pe de alta parte, un avocat mi-a spus sa nu-mi fac griji caci e concurs de infractiuni, (sper ca am inteles bine!) si nu mi se poate schimba pedeapsa. Ce sa mai cred?...
Astept, daca e posibil, inca un raspuns. Cu deosebita stima...
Da, este concurs, după cum am prevăzut , însă problema este ca instanţa să nu majoreze pedeapsa, pentru că atunci când este vorba despre concurs instanţa poate face acest lucru . Dacă nu ar spori pedeapsa , şi ar rămâne pedeapsa cea mai grea, cea de 3 ani , ar fi îndeplinite condiţiile pentru suspendarea condiţionată a executării, ori, chiar dacă ar fi un pic mai mare , cel mult 4 ani, ar fi posibilă o suspendare sub suspraveghere. Însă nu se ştie cum anume va individualiza instanţa pedeapsa.
Multumesc pentru raspuns. Adevarul este ca totusi, cel mai mult conteaza ce curs va avea procesul actual aflat in recurs si bineinteles, cu ce rezolutie pleaca al doilea dosar penal, spre instanta de judecata. Inca se mai pot schimba, in bine, multe... Inca odata, multumesc pentru raspuns! Cu deosebita stima...
Este posibil sa va fie aplicata o pedeapsa cu suspendare si in acest al doilea dosar cu fila CEC.
Doar daca ar fi aplicata o pedeapsa cu executare in unul din cele doua dosare penale ar exista probleme.

Ar fi bine sa fiti trimis in judecata cat mai repede in cel de-al doilea dosar penal ca sa nu se judece recursul din primul dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi mai rau? animacikaa animacikaa intr un dosar penal am fost condamant la 2 ani inchisoare cu suspendare....partea civila a declarat recurs....iar m am impacat si a RETRAS recursul....(mentin ... (vezi toată discuția)
Urgent -doua dosare onicar98 onicar98 Am un dosar penal in care am primit 1 an cu inchisoare cu suspendare pentru condus fara permis (moped). Azi dimineata am mai avut un proces tot pentru aceasi ... (vezi toată discuția)
Inchisoare cu suspendare teona11 teona11 inchisoarea cu suspendare de 2 ani, cu 7 ani de incercare definitiva in aprilie 2003 se poate\"prescrie\"? daca mai sunt si fapte concurente sau \"concurs\" de ... (vezi toată discuția)