Intentionez sa deschid un SRL. Din ce am vazut, contributiile la stat pentru un angajat se ridica la aproximativ 45% . In schimb daca as colabora cu firma ca si PFA, cu contract de prestari servicii, contributiile mele ca PFA (in sistem norma de venit ma refer) ar fi mult mai mici.
exemplu:
- angajat la srl, cu salariu brut 3000 lei, costul total al firmei ar fi aprox. 3800, contributiile mele+ale firmei aprox. 1700, as ramane cu aprox. 2100 lei net
- contract firma-PFA pe valoarea de 3800 lei, pentru PFA cu norma de venit 9700 lei as plati: 130 lei Impozit+ 45 lei CASS+ 235 lei CAS = 410 lei, as ramane cu 3390 lei.
Gresesc undeva?
Rationamentul dvs. este corect din punct de vedere financiar, insa poate avea repercursiuni fiscale destul de serioase in sensul ca activitatea desfasurata ca PFA poate fi reconsiderata ca activitate dependenta si tratata ca atare cu toate consecintele care decurg de aici.
Criteriile dupa care o activitate poate fi reconsiderata ca fiind dependenta se regasesc la art.7, alineatul 1, punctul 2.1 din CF.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.