Parintii tataului meu au decedat, si in urma deschiderii succesiunii la notar s-a stabilit ca toate bunurile lor se impart intre 2 mostenitorii (tatal meu si un unchi) (la notar s-a prezentat tatal meu si sotia fratelui lui care avea o procura sa-l reprezinte).
S-a inaintat in instanta un proces de partaj succesoral datorita faptului ca unchiul meu locuieste undeva in Italia (nu stim unde) si nu s-a prezentat nici la notar nici la infatisarile din cadrul partajului succesoral.
Unchiul meu este inca cetatean roman si are domiciuliul in Craiova, iar la una din scrisorile recomandate pentru prezentare la proces cineva a semnat de primire (posibil sotia care mai vine prin tara).
Intrebarea mea este cum tatal meu poate incheia acesta speta daca fratele lui nu se va prezenta niciodata la vreun proces, personal sau reprezentat de altcineva, si cum poate intra in posesia a 1/2 din bunurile parintilor.
Totodata as dori sa aflu in ce conditii tatal meu poate mosteni toate bunurile parintilor.
Va multumesc anticipat!
Nu poate moşteni toate bunurile. Tocmai aţi afirmat că succesiunea s-a dezbătut la notar. Cota lui, atestată de certificatul de moştenitor, este de 1/2.
În privinţa partajului, instanţa va judeca în lipsă, putînd atribui bunurile unuia dintre copartajanţi, cu obligaţia plăţii către celălalt coproprietar a sultei stabilite în sarcina lui.
Dacă acesta a fost citat la ultimul domiciliu cunoscut şi citaţia a fost primită sub semnătură, procedura de citare este îndeplinită.
Cum procedura de citare cu pârâtul, unchiul dv. este îndeplinită, instanţa se va pronunţa asupra cererii cu care este investită pe baza probelor ce sunt administrate, în acest caz, doar de reclamant, tatăl dv. ;)
"În privinţa partajului, instanţa va judeca în lipsă, putînd atribui bunurile unuia dintre copartajanţi, cu obligaţia plăţii către celălalt coproprietar a sultei stabilite în sarcina lui. "
Daca un executor judecatoresc si cu rol de evaluator stabileste de exemplu valoarea bunurilor parintilor la 100.000 euro, tatal meu poate intra in posesia tuturor bunurilor parintilor daca va reusi sa-i plateasca fratelui sau 50.000 euro (facand dovata platii bineinteles)?