Cumnata mea ( care locuieste in Elvetia) a platit in 1994 o suma reprezentand pretul de vanzare al unui imobil. In urma acestei tranzactii are o chitanta parafata de notarul in fata caruia a fost realizata tranzactia. In 30 de zile urma sa se incheie contractul de vanzare cumpararea dar nu s-a intamplat. Vanzatorul, cetatean turc este de negasit. Ea locuieste in acel apartament dar toate actele sunt pe numele acelui domn. Ce putem face pentru a intra in posesia de drept a apartamentului? Multumesc.
La fel de bine se poate promova si o actiune in constatare. Ceea ce trebuie sa stiti este ca o astfel de actiune se taxeaza la valoarea actuala a imobilului in discutie. Stabilirea acestei valori poate fi facuta fie printr-o expertiza, situatie in care urmeaza sa platiti onorariul expertului, fie in baza grilei de valori minime, functie de mai multe criterii , grila pe care o are orice notar.
eu v-as recomanda sa introduceti o actiune in constatare .
actiunea in regres se introduce impotriva persoanei pentru care s-a platit o suma de bani , in vederea restituirii sumelor achitate . ori doamna in speta de fata , nu doreste restituirea sumelor respective .
Daca ceea ce s-a incheiet la notar este un antecontract de vanzare, in nici un caz nu se va putea introduce o actiune in constatare; aceasta din urma actiune are menirea de a constata existenta sau inexistenta unui drept subiectiv, or, in cazul de fata prin antecontract nu s-a dobandit un drept real de proprietate, ci doar un drept de creanta (in patrimoniul promitentului cumparator), corelativ oblifgatiei de a face (in patrimoniul promitentului vanzator).
In consecinta, va sfatuiesc sa promovati o actiune in realizare, asa cum am precizat in mesajul anterior, indiferent de costuri (care sunt inevitabile).