avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare nefinalizat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare nefinalizat

Cumnata mea ( care locuieste in Elvetia) a platit in 1994 o suma reprezentand pretul de vanzare al unui imobil. In urma acestei tranzactii are o chitanta parafata de notarul in fata caruia a fost realizata tranzactia. In 30 de zile urma sa se incheie contractul de vanzare cumpararea dar nu s-a intamplat. Vanzatorul, cetatean turc este de negasit. Ea locuieste in acel apartament dar toate actele sunt pe numele acelui domn. Ce putem face pentru a intra in posesia de drept a apartamentului? Multumesc.
La fel de bine se poate promova si o actiune in constatare. Ceea ce trebuie sa stiti este ca o astfel de actiune se taxeaza la valoarea actuala a imobilului in discutie. Stabilirea acestei valori poate fi facuta fie printr-o expertiza, situatie in care urmeaza sa platiti onorariul expertului, fie in baza grilei de valori minime, functie de mai multe criterii , grila pe care o are orice notar.
eu v-as recomanda sa introduceti o actiune in constatare .
actiunea in regres se introduce impotriva persoanei pentru care s-a platit o suma de bani , in vederea restituirii sumelor achitate . ori doamna in speta de fata , nu doreste restituirea sumelor respective .

Daca ceea ce s-a incheiet la notar este un antecontract de vanzare, in nici un caz nu se va putea introduce o actiune in constatare; aceasta din urma actiune are menirea de a constata existenta sau inexistenta unui drept subiectiv, or, in cazul de fata prin antecontract nu s-a dobandit un drept real de proprietate, ci doar un drept de creanta (in patrimoniul promitentului cumparator), corelativ oblifgatiei de a face (in patrimoniul promitentului vanzator).

In consecinta, va sfatuiesc sa promovati o actiune in realizare, asa cum am precizat in mesajul anterior, indiferent de costuri (care sunt inevitabile).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere promisiune bilaterala de vanzare-cumparare LiviuO LiviuO Buna ziua ,va rog un sfat in legatura cu un contract facut prin notar . Prietena mea a fost casatorita si a divortat prin notar .Ea si fostul sot au dorit sa ... (vezi toată discuția)
Antecontractul de vanzare-cumparare si sechestrul asigurator DanyD DanyD Este posibil in cazul in care am incheiat un antecontract de v-c (si am platit aproape toata suma!) sa cer instantei instituirea unui sechestru asigurator, ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)