avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensiea de Invaliditare pt. pers. cu handicap gr. 1
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensiea de Invaliditare pt. pers. cu handicap gr. 1

Buna ziua,
am citit ca a aparut (modificat) Legea 37/2013 care a intrat in vigoare la 1.04.2013... fiind pers. cu handicap mă interesează, si fiindca inca-mi sunt neclare unele aspecte va descriu cazul meu particular (sa stiu daca ma incadrez pentru pensia de invaliditate)

Sunt nascut in Iunie 1976 cu un handicap locomotor din nastere (la 4-5 ani diagnosticat)
pina la 18 ani = am avut gradul 1 de handicap
după 18 ani pîna în anul 2001 am avut gradul 2 de handicap
între anii 1995 - 2000 am abosolvit o facultate la zi (5 ani care inteleg ca se considera stagiu de cotizare)
Pînă in prezent, începînd cu aprilie 2001 = gradul 1 de handicap, definitiv, cu insotitor (data eliberarii Certif de handicap gr. 1 fiind 4 aprilie 2001; deci aveam vîrsta de 24 ani si 10 luni)

INTREBARE: Tinînd cont de corelatia dintre vîrsta-cotizare
ma încadrez la vîrsta 23-25 ani cu 5 ani de facultate/cotizare.
(aveam 24 ani si 10 luni la data emiterii Certif. de Handicap de gr. 1 cu însoţitor; definitiv)

Cam cît ar fi cuantumul pensiei de invaliditate ? fiindca banuiesc ca voi pierde pensia de urmas (sau va ramine in plata pensia mai mare/avantajoasa)

PS: Prin 2006 am fost angajat 6 luni (cu salariul minim) la o societate protejata (eu fiind cei 30% din angajatii cu handicap; SRL-ul protejat mai avea 2 angajati fara handicap)
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
Balaurul, utilizator

Alte discuții în legătură

Anii de studiu la facultate (curs de zi) se calculeaza la pensia de invaliditate Balaurul Balaurul Situatia este urmatoarea si rog un raspuns. Din nastere am un handicap (de gr.1 pina la 18 ani) apoi de gr.2 pina in anul 2000 cind [b]am abosolvit o ... (vezi toată discuția)
Mă pot pensiona? Florin077 Florin077 Buna ziua am o vechime de 39 ani in munca și 7 ani gr.1 și 7ani gr.2 am de 3ani grad accentuat de handicap în prezent din luna aprilie sunt pensionat de ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta intre pensia de invaliditate si cea de handicap? bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Am o mare nelamurire. Va rog sa-mi explicati care este diferenta intre pensie de invaliditate si cea de handicap.Din cite stiu nu exista ... (vezi toată discuția)