avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certficat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certficat de mostenitor

Am fost la succesiune . si a fost ceva cam de felul urmator .Notarul desi avea toate actele nu a vrut sa-mi comunice masa suucesorala sau alte relatii(acum o saptamana ). La notariat am fost eu , cumnata si tatal meu si s-au prezentat actele despre mostenire . Apartamentul a fost prezentat ca bun dobindit in comun in anul 2007 ca urmare a unui act de vinzare cumparare intre parintii mei si fratele si cumnata mea (act vizare cumparare ca intre doua persone fizice fara nici o clauza ).A prezentat la notar si extras de cont ca in anul 2007 parintii mei au primit suma de 86000ron. (motivind ca nu vrea sa para un act de donatie mascata). In consecinta notarul a hotarit urmatoarele : Cumnata 1/2 din apartament ca sotie in urma faptului ca fost bun dobindit in comun si cealalta jumatate s-a impartit astfel (aici au trecut ca valoare 43000ron) sotia 4/12, tatal meu care inca traieste 2/12 si eu ca frate 6/12. Mi s-a comunicat de catre notar ca peste 20 de zile trebuie sa ma prezint sa iau certificatul de mostenitor. Ma intrebam acesta ce reprezinta cota parte din apartament sau din valoarea stabilita de ei? Intreb asta deoarece cumnata mi-a spus ca la ridicarea certificatului sa ne intelegem(nu stiu ce a vrut sa spuna )ca sa nu mai fac alt drum si alta data.
Daca nu vrea sa-mi dea suma ce mi se cuvine (in prezent acel apartament valoreaza la pretul pietii 30000 euro si asta conform actului notarial semnat de toti mi se cuvine 7500 euro)eu ce fac pot s-o oblig sa-mi dea suma cuvenita sau raman cu simpla hirtie care atesta ca sunt mostenitor pe 1/4 din acel apartament?
Va multumesc pentru raspuns tuturor
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 13:57, 20 Aprilie 2013
certificatul de mostenitro atesta masa bunurilor ,mostenitorii si cotele pentru iesirea din indiviziune sau partaj voluntar faceti alte acte .
dar am o intrebare este mostenire a fratelui dvs decedat sau ???
Da fratele meu a decedat in 25 dec 2012
Am uitat sa adaug faptul ca mama a decedat in 2008 si fratele meu nu are copii
Dvs va prezentati in termenul stabilit de notar cand se va elibera certificatul de mostenitor prin care dvs aveti o cota parte din imobil. Daca nu va intelegeti pe cale amiabila pentru partaj , mergeti in instanta pt iesirea din indiviziune , caci nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune. Daca apartamentul este intabulat, partajul pe cale amiabila se face in aceeasi zi la notar dupa eliberarea certificatului, dvs cedati cota dvs din apartament contra unei sulte pe care o sa o plateasca cumnata dvs.
voiculescueugen a scris:

Am inteles.
Mi s-a raspuns ca trebuie sa fac iesirea din indiviziune, si neavind cunostinte juridice de aceea am intrebat . Nu inteleg ce nu am respectat .
Avind in vedere raspunsurile anterioare am pus urmatoarea intrebare.
Adica eu trebuie sa ma adresez unei instante,si sa cer acest lucru ? La care instanta? Cea din localitatea decedatului sau in localitatea mea de domiciliu? Din ceea ce mi-ati spus pina acuma eu sunt proprietar pe cota stabilita in certificatul de mostenitor. Fiind cardiac cronic mi-e foarte greu sa ma deplasez o distanta asa de mare. Nu o pot obliga pe cumnata mea sa- mi dea partea finaciara ce mi se cuvine si cu asta sa incheiem totul? Ma gindesc ca la tribunal vor fi multe termene si multi bani de cheltuit .Ce alte variante pot folosi pentru a ma deplasa cit mai rar la asemenea distanta?
Multumesc pentru raspuns

Alte discuții în legătură

Despagubire-mostenitor Aurelia Butiurca Aurelia Butiurca In anul 2010, luna septembrie, am facut succesiunea dupa decesul tatalui meu. La masa succesorala am fost eu (in calitate de fiica), fratele meu si mama. ... (vezi toată discuția)
Lntrebare succesiune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, - bunica mea necasatorita a decedat si tatal meu (fiu unic) a devenit mostenitor unic al apartamentului bunicii; - tatal meu a decedat, cine ... (vezi toată discuția)
Se poate anula certificatul de mostenitor ? silvia2014 silvia2014 Buna seara !Situatia se prezinta astfel : Socrul meu a decedat in anul 2000.Au ramas ca bunuri :un apartament in oras si 8 ha teren agricol.Mostenitori:3 ... (vezi toată discuția)