Buna seara !Situatia se prezinta astfel :
Socrul meu a decedat in anul 2000.Au ramas ca bunuri :un apartament in oras si 8 ha teren agricol.Mostenitori:3 copii ,un baiat si doua fete.In anul 2003 ,prin intelegere au deschis succesiunea ,ramanand in indiviziune deoarece doreau sa vanda -urgent- apartamentul. L-au vandut in acelasi an si au impartit suma de bani la 3. Nu au facut nimic cu terenul de care s-a ocupat ,in exclusivitate ,sotul meu :lucrari,platit impozite s.a. In 2005 ,una dintre surori a decedat. In 2007 ,sotul ei a deschis succesiunea.
La notar a declarat numai apartamentul in care locuiau si suma de bani primita de cumnata noastra din vanzarea apartamentului socrului. Acesti bani se aflau depusi la o banca pe numele ei fara alta clauza de imputernicire . Fiind smecher i-a rugat pe cei 2 cumnati-fratele si sora defunctei- sa renunte la dreptul lor de mostenire a acesteia asigurandu-i ca pe el nu-l intereseaza terenul de la tara si va renunta si el in favoarea lor , ulterior . Cei 2 doi au renuntat iar acum el vrea si 1/3 din teren , teren ce nu are cadastru ,spune si ca nu da bani pt. cadastrare...Sunt toti constienti ca au procedat naiv-ca sa nu zic prosteste-dar , va intreb : 1)Daca nu era facuta iesirea din indiviziune a celor 3 frati pt. terenul agricol si el nu a declarat 1/3 din teren ca bun al cumnatei mai e valabil certificatul de mostenitor obtinut ? 2)Daca el nu a declarat masina familiei si alte bunuri , nu se poate interpreta ca a fost rea intentie ? Va rugam din tot sufletul ajutati-ne sa iesim din aceasta situatie .Cu multumiri, asteptam raspuns .
Motivele expuse de dvs. nu pot constitui motiv de anulare a certificatului de mostenitor. (cota de 1/3 este cota corecta, iesirea din indiviziune facandu-se prin act de partaj voluntar, ulterior succesiunii, iar faptul ca s-au declarat doar o parte din bunuri nu totalitatea lor nu se interpreteaza ca rea vointa)
Daca el acum doreste cota sa din succesiune "uitand" promisiunea facuta si, totodata, nu doreste sa-si achite partea de cheltuieli, inseamna ca nu veti reusi prin buna invoiala partajarea terenului, neramanandu-va alta solutie in afara actiunii de iesire din indiviziune in fata instantei. Poate, totusi, in fata mediatorului (trimisi obligatoriu de instanta) va avea un moment de inspiratie si-si va aminti promisiunea.
Succesiune
blonzi
Buna ziua,de curand a murit socrul meu si as vrea sa fac succesiunea .Ei sunt patru frati si mama soacra,unul din frati a spus ca el doreste parte din ... (vezi toată discuția)
Mostenire
stefantoth
Cum pot sa imi ajut sotia in urmatoarea situatie?In urma decesului tatalui ei,ea,sotia mea cu fratele ei nu au facut succesiunea desi au trecut doi ... (vezi toată discuția)