avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea liber-profesioniºtilor care nu au ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea liber-profesioniºtilor care nu au realizat stagiul minim de cotizare

Va rog, ajutor in doua chestiuni :

1. Am lucrat imediat dupa terminarea liceului, timp de 10 luni de zile, anii1967-1968 la birourile de Contabilitate ale ILF - Intreprinderea de Legume si Fructe, sectorul 3. Cum pot sa-mi completez anii de pensie cu aceste 10 luni lucrate acum 45 de ani ? Unde gasesc arhiva ILF sau unde trebuie intrebat ca sa iau dovada acestor 10 luni lucrate. Am neglijat trecerea lor in cartea de munca,

2. Am lucrat 27 de ani, cu carte de munca, croitor -particular, cu dovada acestor ani lucrati, dar nu am platit asigurarile sociale. Pentru aceasta neglijenta, nu am drept la pensie. Nu stiu cum s-a putut intampla asa ceva. de ce nu mi-a cerut nimeni. Impozitul l-am platit anual, asa puteam lucra, dar asigurarile ...
Pot plati acum, pentru cei 27 de ani lucrati o suma pentru a beneficia de pensie ? In ce conditii ?
Asadar cine ar putea stabili o suma de plata pentru anii lucrati ? Singura mea dovada este cartea de munca de lucrator-croitor particular intr-o comuna din judetul Gorj si cateva adeverinte pe care le detin eliberate de sectia financiara a orasului de care apartin. Exista o cale de recuperare si de plata dupa atatia ani ? Acum, as putea sa ma pensionez, avand varsta, 65 de ani impliniti
Intru in categoria de liber-profesionisti.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:03, 20 Aprilie 2013
1. Pentru a putea solicita pensie pentru limita de varsta trebuie sa aveti indeplinite doua conditii:
- varsta standard de pensionare;
- stagiul minim de cotizare la pensie (fiind nascut in 1948 stagiul minim de cotizare este cuprins intre 13 ani si 8 luni si 14 ani si 2 luni, in functie de luna nasterii).

2. Dvs. nu indepliniti a doua conditie deci nu puteti beneficia de pensie.

3. Pentru perioada lucrata la ILF incercati la Arhivele Nationale care va poate spune unde se afla arhiva ILF (dar cele 10 luni nu va ajuta la nimic).

4. Nu puteti plati contributia la pensie retroactiv ci numai de la data incheierii contractului de asigurare sociala cu Casa de Pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare marin1981 marin1981 Buna ziua.Sunt nascuta la data de 28 martie 1948.Am o vechime in munca de 8 ani ,lucrati la CAP, si de 12 ani primesc ajutor social.Acesta din urma se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - pensie N_&_K_43 N_&_K_43 ce conditii trebuie sa indeplinesti, sa iesi la pensie la cerere,care va fi cuantumul pensiei si varsta la care poti iesi la pensie la cerere?? (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - mai sabinaandreea sabinaandreea Buna ziua Fratele meu este nascut in octombrie 1968,a muncit 2 ani si 8 luni in viata civila,a facut armata 1 an si 4 luni dupa care a muncit 21 de ani in ... (vezi toată discuția)