am si eu urmatoarea problema: am o cladire achizitionata cu un contract de vanzare-cumparare dar nu si terenul aferent cladiri, pt teren platesc chirie. ce se poate intampla cand se termina contractul de inchiriere?
Pe teren platiti chirie?Normal ar fi trebuit sa existe un drept de superficie. Dar ce mai este normal in tara asta. Cum ati devenit proprietarul constructiei?Cred ca trebuie analizata intreaga situatie de fapt , pentru a stabili d.p.d.v. juridic cum s-a ajuns in aceasta situatie.Eu nu cred ca as fi platit chirie, nu cred ca as fi construit, nu cred ca as fi cumparat asa . Dar dvs,. aveti nevoie de raspuns nu de ce as fi facut eu. Cred ca aveti nevoie de avocat, si cred ca trebuie sa expuneti in detaliu cum ati ajuns in aceasta situatie incomoda.
succes
av. Ileana Schwarz
ps Proprietarul terenului este in avantaj ( din punct de vedere lega, intrucat exista o prezumtie legala;o constructie se presupune a apartine proprietarului terenului. Nu inteleg cine v-a fraierit, iertati-ma daca sunt atat de directa)
trebuie verificate actele care au stat la baza obtinerii autorizatiei cnstructiei, pentru a vedea situatia terenului. Apoi ar fi trebui promovat in instanta o actiune in vederea obtinerii dreptului de superficie asupra terenului ( este un drept de a folosi terenul pe toata durata constructiei).
In masura in care nu se prelungeste contractul de inchiriere dvs. oricum aveti un drept de superficie asupra terenului , pe care il puteti constitui in instanta si un drept de servitute , adica de trecere pe acest teren .Deci nu va faceti griji o sa aveti acces la imobil.
cladirea a fost cumparata cu contract de vanzare cumparare.
cladirea si terenul apartineau lui fortuna S.A. fosta ILF(institutul legume fructe) si in '96 am cumparat doar cladirea deoarece nu iesisera titlurile de proprietate ale terenului de la stat, care nu au iesit si nici pana in ziua de azi.
ideea e ca nu se stie cand vor iesi titlurile de prorietate fiind o operatiune biroctatica o sa mai dureze ceva pana cand vor iesii dar vreau sa fiu pregatit pt ziua in care voi avea optiunea de a cumpara si terenul.
voi avea prioritate in cumparearea terenului atunci cand se va putea cumpara? si daca da exista posibilitatea sa-mi ceara un pret pe care nu mi-l pot permite ce se intampla atunci?
Drept de superficie
maxxx
as dori sa aflu daca exista o modalitate legala de stingere sau incetare a dreptului de superficie constand in infiintarea si folosirea unei livezi pe terenul ... (vezi toată discuția)